Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:

IFK Bergvik – föreningen som belönades för sin kreativa dygnet runt-öppna ”pantautomat"

Iimagexm9i.pngFK Bergvik är en anrik förening som sedan 1920 har bedrivit verksamhet inom bland annat fotboll och skidor. För att tjäna extra pengar till föreningskassan samlar de sedan några år tillbaka pant genom Pantameras föreningskoncept, Pantamera med idrotten. Hela föreningen är involverad i pantinsamlingen som med åren har tagit sig allt mer kreativa former.


Egensnickrad pantautomat
Numera har IFK Bergvik sin egen dygnet runt-öppna ”pantautomat” uppställd vid entrén till deras idrottsplats, Bergviks IP. En stor trälåda med separata inkast för smidig sortering av burkar och PET-flaskor. En enkel men kreativ lösning som visat sig ge bra utdelning.

– Automaten genererar bra med burkar och flaskor – och pengar. Inuti lådan har vi en 100 liters säck för burkar och en 100 liters säck för flaskor, och de blir fulla och behöver tömmas någon gång i veckan, säger Henrik Karlsson, styrelsemedlem i IFK Bergvik.

Pantbehållaren är placerad på ett sådant vis att idrottsplatsen inte behöver vara öppen för att man ska kunna lägga in sin pant. Det har gett samhällets invånare ett smidigt och tillgängligt sätt att kunna stötta föreningen.

Bergvik4.jpg
Förutom den egensnickrade pantautomaten, brukar IFK Bergvik emellanåt arrangera särskilda insamlingsdagar på idrottsplatsen, och de har även åkt runt med släpvagn i samhället för att hämta upp pant från dem som vill skänka. Alla pantaktiviteter kommunicerar de utåt via sociala medier, hemsida och i utskick.


Miljötänk
Det finns ett miljötänk som genomsyrar IFK Bergvik, och förutom miljöinsatsen de gör genom föreningspantandet har de bland annat tidigare engagerat sig i Älvstädningen längs med Ljusnan. År 2017 prisades även IFK Bergvik för sitt miljöarbete och satsningar på solenergi. Fick Pantpris för kreativ lösning Under 2023 instiftade Pantamera ett nytt pris, Föreningskampens Pantpris, för att också kunna belöna föreningar för andra saker än just pantmängden. Kreativa insamlingslösningar är en aspekt som juryn väger in – och där träffade IFK Bergvik mitt i prick.

– IFK Bergvik har verkligen visat på kreativitet som både gör det smidigt att skänka sin pant och som troligtvis får folk att dra på smilbanden. En egenbyggd och dygnet runt-öppen pantautomat är en lösning så genialisk i all sin enkelhet, säger Carita Classon, produktchef på Pantamera.

Bergvik3.jpg

IFK Bergviks bästa insamlingstips!


Egen pantautomat eller annan pantbehållare. Att ha någon form av behållare eller kärl där
besökare och supportrar enkelt kan skänka sin pant är jättebra. Gärna smidigt placerad så att det är enkelt att exempelvis svänga förbi och lämna av panten, även om idrottsanläggningen är stängd. Tänk dock på att skydda er mot inbrott och se till att den värdefulla panten inte går att komma åt när platsen är obemannad.


Insamlingsdagar. Att arrangera insamlingsdagar på exempelvis idrottsplatsen där man står och tar emot pant från alla som vill komma förbi och lämna kan vara både trevligt och lönsamt. Kom ihåg att kommunicera evenemanget utåt i alla tillgängliga kanaler ni har några dagar innan.

Åka runt med släpvagn. Man kan även arrangera ”upphämtningsdagar” då ni själva åker runt i samhället och samlar upp pant från de som vill skänka. Gör något form av utskick innan så att folk är beredda och eventuellt kan ställa ut säckarna för enkel upphämtning.