Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:

Action Athletics – föreningen som inspirerat hela cheerleading- Sverige till att börja samla pant

image31upo.pngAtt samla pengar till en lagresa till USA var anledningen till att Action Athletics började att samla pant för snart tre år sedan. Ett initiativ som kom från några av medlemmarna själva – och som sedan dess har blivit ett naturligt inslag i cheerleadingföreningens vardag.

”Ett sätt att umgås”

En av anledningarna till att konceptet blivit så framgångsrikt för Action Athletics är att medlemmarna uppmuntras till att samla pant tillsammans, som ett sätt att förena nytta med nöje.

– Det är ett sätt att umgås och göra något tillsammans, och så är det väldigt enkelt och skönt att slippa kränga grejer. Sedan känns det ju bra ur miljösynpunkt också, och det tror jag är en ännu större drivkraft än pengarna för flera av de unga, säger Ida-Maria Lehto, tränare i Action Athletics.

Ytterligare en anledning till att konceptet fungerar bra för Action Athletics är att de har hittat sätt att anpassa uppgifterna för att alla ska kunna delta på sina egna villkor.

– Alla är inte bekväma med att gå och knacka dörr och fråga efter pant, och då försöker vi hitta andra sätt för det barnet att ändå känna sig delaktig. Man kan till exempel gå med i en större grupp eller ta på sig upphämtning av pant hos någon som redan sagt ja till att skänka sin pant, säger Ida-Maria Lehto.

Vill er förening också tjäna säckvis med pengar?
Anslut er till Pantamera med idrotten – det är både enkelt och gratis!

Action A-3_webb.jpg

Inspirerat hela cheerleading-communityt

Genom åren har Action Athletics varit väldigt synliga med sitt pantsamlade på sociala medier. Där har de bland annat visat upp bilder från insamlingstillfällen och skörden av fulla pantsäckar innan inlämning. Och eftersom de numera har blivit kända som ”föreningen som samlar pant” klädde de även ut sig till panthjältar under halloween. Action Athletics engagemang har nu gjort att fler cheerleading-föreningar har kommit i gång att samla pant.

– Cheerleadingvärlden i Sverige är ganska liten, och det känns som en bra grej att kunna inspirera andra. Det som är najs är att man inte direkt konkurrerar med andra föreningar om panten heller, den kommer liksom inte ta slut, så det är bara kul att fler och fler hakar på, säger Ida-Maria Lehto.

Action A-1_webb.jpg

Belönades med Föreningskampens Pantpris
Föreningskampens Pantpris instiftades 2023 som ett sätt för Pantamera att kunna belöna fler föreningar som pantar. Här är det inte prestationen, det vill säga mängden pant, som styr. Istället kan föreningar belönas för hur de samlar in panten. Att Action Athletics blev en av de tio första föreningarna i Sverige att ta emot det nyinstiftade Pantpriset tycker de känns häftigt.

– Så kul! Vi fick ett mejl om priset från Pantamera och kände att beskrivningen passade oss bra eftersom vi inspirerar mycket kring vårt pantsamlade, så därför ansökte vi. Och det är glada för, säger Ida-Maria Lehto.

Vad Action Athletics ska göra för prispengarna har de inte riktigt bestämt än, men att göra något för laget som startade hela insamlingen ligger högt på listan.

– Deras engagemang gjorde att det blev till vad det blev, så att göra något roligt för dem känns självklart, avslutar Ida-Maria Lehto.

Action Athletics bästa insamlingstips!

Uppmuntra medlemmarna att gå tillsammans. Då blir det både roligare och kan kännas
bekvämare.

Beställ pantsäckar och dela ut till medlemmarna. På så sätt får de ett konkret mål att till
exempel fylla två säckar under en viss period, men utan att det blir som ett krav.

Sätt upp eller dela ut lappar. Berätta för folk att ni samlar pant för föreningen och att ni gärna tar emot pant från de som vill sponsra. Lappar kan sättas upp i bostadsområdet, i hissen till lägenhetshuset eller läggas i brevlådor och brevinkast.

Sprid infon i sociala medier. Även på sociala medier kan ni berätta för folk att ni samlar pant och be dem som vill skänka pant att höra av sig för att ni ska kunna komma och hämta upp panten. Det är i många fall en service som privatpersoner och företag uppskattar.