Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:
Från 2023 måste juice- och saftprodukter ingå i pantsystemet.
Panthantering i offentliga miljöer

Panthantering i offentliga miljöer

Idag konsumeras en stor del av all dryck som säljs i Sverige on the go. På stan, i parken eller på stranden är risken större att en eller annan urdrucken burk och PET-flaska glöms kvar eller hamnar i papperskorgen. Så, var ska pantburken eller flaskan lämnas när den druckits ur den utomhus? En lösning kan vara pantrör! Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt, och enklare kan det knappast bli. 

Ge och ta - så funkar det!

Pantrören monteras bredvid papperskorgar i stadsparker och i andra utomhusmiljöer där det rör sig mycket människor. Den urdruckna burken eller PET-flaskan läggs i pantröret, och någon annan tar med den och pantar den i en pantautomat. Alla vinner!

Våra undersökningar visar att en pantförpackning som lagts i ett pantrör sällan blir liggande längre än några minuter innan någon kommer förbi och plockar upp den. Pantrören kan på så sätt vara med och bidra till minskad nedskräpning runt papperskorgarna, minskad kostnad för sophantering och ökad återvinning av burkar och flaskor.

Hej kommun!

Ett hundratal av Sveriges kommuner har redan monterat pantrör i sina park- och stadsmiljöer. Vill ni sätta upp pantrör i er kommun? Då kan ni vara med och minska nedskräpning runt papperskorgarna, minska kostnaderna för sophantering och öka återvinningen av burkar och flaskor.