Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:
Panthantering i offentliga miljöer

Panthantering i offentliga miljöer

Idag konsumeras en stor del av all dryck som säljs i Sverige on the go. På stan, i parken eller på stranden är risken större att en eller annan urdrucken burk och PET-flaska glöms kvar eller hamnar i papperskorgen. Så, var ska pantburken eller flaskan lämnas när den druckits ur den utomhus? En lösning kan vara pantrör! Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt, och enklare kan det knappast bli.

Ny förordning

I samband med årsskiftet trädde en ny förordning i kraft, SFS 2022:1274, om producentansvar för förpackningar, som bland annat lyfter fram vikten av att nå materialåtervinningsmålen samt minska nedskräpningen. Vi hjälper gärna till att hitta den bästa insamlingslösningen för just er kommun.

Erbjudande till Sveriges kommuner

Just nu erbjuder vi alla kommuner i Sverige pantrör för insamling av flaskor och burkar med pant. Pantrören sätts upp på befintliga papperskorgar eller andra insamlingslösningar för förpackningsavfall på platser där det rör sig mycket människor. Just pantören erbjuder vi kostnadsfritt! Kontakta vår kundtjänst för mer information om erbjudandet.

Två olika sorters pantrör

Vi har för närvarande två olika pantrör i vårt sortiment - du hittar dem i vår webbshop

Ge och ta - så funkar det!

Pantrören monteras bredvid papperskorgar i stadsparker och i andra utomhusmiljöer där det rör sig mycket människor. Den urdruckna burken eller PET-flaskan läggs i pantröret, och någon annan tar med den och pantar den i en pantautomat. Alla vinner!

Våra undersökningar visar att en pantförpackning som lagts i ett pantrör sällan blir liggande längre än några minuter innan någon kommer förbi och plockar upp den. Pantrören kan på så sätt vara med och bidra till minskad nedskräpning runt papperskorgarna, minskad kostnad för sophantering och ökad återvinning av burkar och flaskor.