Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:

Den lilla föreningen med det stora engagemanget – Levenebygdens Ridklubb belönas med Föreningskampens Pantpris

imageew4ij.pngLevenebygdens Ridklubb har varit anslutna till Pantameras föreningskoncept i flera år. För en liten förening kan det ibland vara svårt att få in extra pengar utan att arbetsbördan blir överväldigande för de få medlemmarna. Att samla pant har därför varit ett mycket bra sätt att få ett extra tillskott i föreningskassan för ridklubben.

– Det bästa är att det är så enkelt och inte kräver en massa jobb. Det är en väldigt liten jobbinsats för lättförtjänta pengar tycker vi, ett smidigt sätt att få in lite extra. Och så känns det som en bra sak att göra för miljön, säger Lena Berndtsson, revisor i Levenebygdens Ridklubb.

Pantbod vid stallet
Något som fungerat väldigt bra för Levenebygdens Ridklubb har varit att utse en särskild plats för inlämning av pant. I tillägg till ett pantkärl på läktaren har även en ”pantbod” intill stallet fungerat utmärkt som insamlings- och sorteringsplats.

– Vi har ett litet skjul i anslutning till stallet där folk brukar lämna in sina pantkassar. Det kan inte bli smidigare! Det är bara att öppna dörren och ställa in sin kasse så tar vi hand om den sedan. En kasse här och en kasse där blir många burkar och flaskor i längden, säger Lena Berndtsson.

Föreningen sprider ordet om pantinsamlingen på sociala medier, anslagstavlor och via andra ytor de har tillgängliga. Samarbete med återvinningscentral Levenebygdens Ridklubb har sedan i höstas även ett samarbete med deras närmaste återvinningscentral i Vara. Där har föreningen numera en egen tunna för burkar, vilket också visat sig ge bra utdelning.

– Det fungerar jättebra! Vi hämtar panten i tunnan med jämna mellanrum, eller så får vi sms av personalen på återvinningscentralen när vi har ett par säckar att hämta, säger Lena Berndtsson.

Levenebygdens-1.jpg


Glada mottagare av Föreningskampens Pantpris
Att ansöka till Föreningskampens Pantpris var något föreningen gjorde på vinst och förlust. Och när de väl blev meddelade om vinsten blev de både förvånade och glada.

– Det var jättekul, vi blev jätteglada! När jag läste om det här priset så tänkte jag att jag i alla fall kunde slänga in en ansökan, att det fick bära eller brista. Men när vi fick besked om vinst så kände jag bara: ”Vad? Är det sant?” och jag skickade ut i diskussionsgruppen: ”Vi har fått ett pris! Vi har vunnit pengar från Pantamera!”. Det var jätteroligt. Vi som tänkte att vi skulle vara för små, men det här priset är ju något som alla kan ansöka till, säger Lena Berndtsson.

Vad Levenebygdens Ridklubb ska göra med prispengarna är inte bestämt än, men nytt
hindermaterial är något som varit uppe på tapeten.


Levenebygdens Ridklubbs bästa insamlingstips!

Pantbod eller annat inlämningsställe. Att ha en utsedd plats för inlämning av pant och sedan kommunicera det utåt är jättebra för att få fart på insamlingen.

Pantpåse på jobbet. För föreningsföräldrar och supportrar är ett tips att ta med en påse till
jobbet och berätta att man samlar pant för föreningen.

Sprid ordet. Alla som är knutna till föreningen kan egentligen berätta att de gärna tar emot pant. Sprid även ordet på anslagstavlor, i sociala medier och vilka ytor ni än har att jobba med.

Samarbeta med återvinningscentral. Hör er för med er närmaste återvinningscentral om ni får ställa dit en tunna för pant eller utländska burkar.