Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:
Fakta & Statistik

Fakta & Statistik

Pantsystemet är ett slutet kretslopp, där burkarna och flaskorna materialåtervinns till nya. Det är så vi maximerar miljönyttan! 2023 års pantning bidrog till en besparing på hela 180 000 ton koldioxid – lika mycket som Visby genererar under ett helt år.

Det svenska pantmärket har blivit en stark symbol för återvinning och pantning är idag ett naturligt inslag i svenskarnas vardag. I de SIFO-undersökningar som Pantamera gör säger 97 procent av svenskarna att de pantar.

I Sverige är målet att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas och de senaste åren har vi legat strax under, vilket gör oss till bland de bästa i världen på att panta. Pantstatistiken från 2023 visar att vi sammanlagt pantade över 2,7 miljarder burkar och flaskor - vilket motsvarar 258 förpackningar per person. Det betyder att vi nu har uppnått en pantningsgrad på 88,5 procent. Bra jobbat!

Pantameras statistikportal

Hur pantar man i olika delar av Sverige? Hur har utvecklingen sett ut över tid? I vilken kommun är man egentligen bäst på att panta? I vår statistikportal hittar du mer statistik.