Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:
Vad kan inte pantas via oss?

Vad kan inte pantas via oss?

PET-flaskor utan svenskt pantmärke

Vi kan inte ta emot PET-flaskor som inte ingår i pantsystemet då det är mycket viktigt att vi är säkra på vilka plastmaterial, limmer osv som har använts för att flaskan ska kunna återvinnas till en ny livsmedelsförpackning. Flaskor som innehåller till exempel schampo eller diskmedel kan inte blandas med flaskor för drycker och ingår inte heller i det svenska pantsystemet. Dessa flaskor lämnas till plaståtervinningen.

Glasflaskor

Vi på Pantamera ansvarar endast för pantsystemet för metallburkar och plastflaskor. Vi hanterar inte glas. Glas med pant pantas i dagligvaruhandeln, medan engångsglas lämnas till glasåtervinningen (igloos för färgat respektive ofärgat glas).

Från och med den 1 november 2022 tar Systembolaget emot returglas i alla butiker. Alla Systembolagsbutiker tar emot returglas i blå och röda backar. Varje enskild Systembolagsbutik bestämmer själv om de tar emot enstaka flaskor. Läs mer hos Systembolaget.

 

Men hur funkar det med dessa?

Aluminiumburkar utan svenskt pantmärke – ”importburk”

Samtliga pantautomater – med några få undantag – tar numera emot även utländska aluminiumburkar så att de kan återvinnas till nya burkar. Det är viktigt att streckkoden är oskadad. Dock får du ingen pant för dem, då du inte betalade någon pant i det svenska pantsystemet när de köptes.