Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:

Måste butiker ta emot pantförpackningar?

I Sverige är det frivilligt för butiker att ansluta sig till pantsystemet och ta emot pantförpackningar, och i dagsläget finns det över 3 000 butiker anslutna runt om i landet.

Vi rekommenderar alltid butikerna att betala ut pantpengarna till kunderna på det sätt som kunden önskar - men vi vet också att butiker, framförallt i Stockholms innerstad, många gånger tar emot betydligt mer pantförpackningar än vad de säljer dryckesförpackningar. Det kan medföra att de behöver göra vissa typer av begränsningar; ibland i hur många förpackningar som kan pantas åt gången, ibland i att de önskar att kunden handlar för pantpengarna i butiken. Det kan emellanåt bli väldigt trångt i de ofta små utrymmen som butikerna i innerstan har för att både ta emot alla nya varor och returnera varor, pantförpackningar och annat.

Vi arbetar ständigt för att öka tillgängligheten och förenkla pantandet i Sverige. En del av det jobbet handlar såklart om att titta på olika metoder för utbetalning av pantpengen. I vår storpantarautomat, Pantamera Express, kan du till exempel välja att få pengarna utbetalda till ditt Paypal-konto. Inom en inte allt för lång framtid hoppas vi kunna ha fler utbetalningsalternativ tillgängliga.