Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:
Hållbarhetsredovisning 2022:Besök hos Novelis - en av våra materialköpare

En av våra aluminiumköpare – Novelis – finns i Tyskland. Varför ända dit tänker någon kanske? Finns det inte smältverk på närmare håll? För vår del är det avgörande att våra materialköpare kan garantera att det blir nya dryckesförpackningar av vårt material – för att hålla det i en closed loop – och det är det inte alla smältverk som kan.

Besök hos Novelis - en av våra materialköpare

Besök hos materialköparen Novelis

En av våra aluminiumköpare – Novelis – finns i Tyskland. Varför ända dit tänker någon kanske? Finns det inte smältverk på närmare håll? För vår del är det avgörande att våra materialköpare kan garantera att det blir nya dryckesförpackningar av vårt material – för att hålla det i en closed loop – och det är det inte alla smältverk som kan. Vi transporterar vårt material till Novelis med järnväg.

Novelis Recycling finns i Nachterstedt, strax söder om Magdeburg. Här jobbar cirka 200 personer dygnet runt, hela veckan och omkring 1 300 ton material hanteras dagligen. Omkring hälften av aluminiumet som Novelis tar emot är UBC (Used Beverage Cans) och andra halvan består av annat aluminiumskrot, till exempel från bilindustrin. De olika aluminiumtyperna hålls noga isär.

Vårt material kommer som sagt hit med tåg, relativt unikt för oss som leverantör, de flesta levererar med lastbil. När materialet kommer till Novelis så testas det direkt, dels för fuktighet, dels för organiska restprodukter. Vårt material får genomgående högt betyg – det håller en jämn och stabil nivå inom gränsen för både fukt och inblandning av organiskt material.

Aluminiumet smälts sedan ner i stora smältugnar. Novelis har sex sådana, med en total kapacitet på 930 ton. Smälthastigheten är cirka 18 ton/timme. Det smälta aluminiumet gjuts sedan till stora tackor. En tacka kan vara max 10 meter och väga 25 ton. Ändbitarna klipps av för att den ska få rätt storlek. Allt processpill återvinns.

Det aluminium som ska användas till nya burkar skickas sedan vidare till Novelis anläggning Alunorf i Düsseldorf där det valsas i både kall och varm process. När materialet valsas pressas det ut till stora tunna plåtar. Dessa rullas och skickas till burktillverkarna. Det aluminium som ska användas till lock kommer efter valsning hos Alunorf tillbaka till Nachterstedt för ytterligare bearbetning.

Till slut kommer både burk- och lock-materialet till burktillverkaren – till exempel Ball i Malmö.