Din webbläsare är föråldrad.  Uppdatera din webbläsare för mer säkerhet, hastighet och den bästa upplevelsen på den här sajten.
Är det pant på den här?

Är det pant på den här?

Ladda ned vår app, eller kolla EAN-koden på webben, så kan du enkelt ta reda på om det är pant på burken eller flaskan.

Läs mer
Hjälp med panthanteringen?

Hjälp med panthanteringen?

Pantamera har tjänster efter era behov. Har du en verksamhet som vill samla in pant? Eller vill du ansluta produkter till pantsystemet?

Välkommen att kontakta oss!

Läs mer
Föreningspanta

Föreningspanta

Häll i din pant i Pantamera Express och skänk pantpengarna till din förening!

Läs mer
Pantresan 2024

Pantresan 2024

Anmäl din klass och ta del av gratis läromaterial som följer läroplanen.

Är pantstatistik något för dig?

Är pantstatistik något för dig?

Ta del av vår rikstäckande pantstatistik ända ner på kommunnivå.

Läs mer

Kårallens Driftchef pantar vidare

Nu är alla företag skyldiga att samla in sin pant, något som förvisso inte förändrat vardagen hos Kårallen nämnvärt. Linus Appelquist är vanligen Driftchef och ansvarar för fest- och nattklubbsverksamhet samt pubar och driften av själva kårhuset. Just nu har han sabbatsår från sina studier och jobbar heltid som Driftchef. Och pantansvarig, eller Senior Recycling Agent of Beverage Containers and Environmental Excellence om man vill skriva in det på LinkedIn.

”Det är väldigt kul! Till min hjälp här på Kårallen så har jag tio ideella studenter. Förra året när jag pluggade så var jag en av de ideella, det kallas dagsansvarig. Man är ideell men arvoderad och det var så kul att jag blev kvar ett år till och tog paus i mina studier. Jag pluggar till civilingenjör i industriell ekonomi.”

Nu när förpackningsförordningen formaliserat kravet på företag att samla in sin pant så får Linus en skojfrisk inofficiell titel till att stoltsera med.

”Ny titel, samma uppgift. Jag vet inte riktigt när det här med pant började hos oss men alla våra burkar och flaskor har samlats in sedan så länge jag varit med i alla fall. Vi skickar även allt returglas. Det är en självklarhet. Jag tycker det är riktigt bra att alla företag nu är skyldiga att ta hand om sin pant.”

På Kårallen har man pantpåsar från Pantamera när det är event. När det är pubar och liknande så plockas alltid burkar och flaskor och arrangörerna samlar in och pantar. Säckarna med pant har man i ett larmat förråd tills det är dags för Spendrups, som är Kårallens huvudleverantör, att komma och hämta dem.

”Förra året fick vi diplom från Pantamera då vi hade pantat 15 210 flaskor och burkar på våra event.”

Ja, man är riktigt bra på att samla in panten. Kårallens Senior Recycling Agent of Beverage Containers and Environmental Excellence ser en trend i att studenter vill återvinna mer och mer. Ett större ansvarstagande finns bland studenterna och på de stora festerna på campus samlas ofta mellan 4-5000 gäster. Efteråt samlas all pant in.

”Som Driftchef är jag tillståndsinnehavare och inköpare för all dryck. Så jag köper in och de dagsansvariga ideella jobbar som serveringsansvariga. Efter att evenemangen är klara så samlas allt in och det brukar funka perfekt” berättar Linus. ”Jag tycker verkligen det känns bra! Det är hållbart att man kan återvinna. Det kan bli nytt av det gamla. Så varför inte” säger Linus.

Hans tips till andra verksamheter är att lägga ansvaret på varandra.

”Man ska inte behöva peka med hela handen om något så självklart som pant. Det är enkelt och det är något vi gör tillsammans” rundar Kårallens Driftchef (och Senior Recycling Agent of Beverage Containers and Environmental Excellence) av.