När Rebecka Nilsson och Lovisa Adolfsson studerade på civilingenjörsprogrammet Kommunikation, transport och samhälle vid Linköpings universitet gjorde de sitt exjobb på Returpack.
Berätta, vad gjorde ni här på Returpack?
Vi såg över insamlingsstrukturen av burkar och flaskor i norra Sverige, och försökte hitta en bättre lösning på hur detta ska gå till. Vi tittade särskilt på flödena från butikerna till Returpacks anläggning i Norrköping.
Hur kommer det sig att ni valde att skriva ert exjobb för Returpack?
Det är ett spännande företag med väldigt unika flöden som inte liknar något annat, vilket är intressant. Vi sökte och när vi fick höra vad vi kunde skriva om tyckte vi att det lät jättekul! De ville ha hjälp med rätt saker som passade in på vårt program och som vi kunde hjälpa till med.
Vad är det som är intressant med Returpacks organisation inom logistikområdet?
Att det handlar om returflöden. Vanligtvis är det flöden där produkter ska transporteras ut till kund, här är det tvärtom. Det är också spännande att vi ser över norra Sverige som innebär långa avstånd, vilket skapar helt andra utmaningar att lösa än i södra Sverige där folk bor väldigt tätt. Men panten måste ju hämtas hos alla – i hela Sverige.
Hur tyckte ni att det var att sitta på ett företag och skriva gentemot att sitta på campus?
Jättebra, verkligen. Allt gick mycket smidigare, exempelvis att få hjälp eller få information. Man kommer också in i företaget mycket bättre när man är på plats och får större förståelse för det problem man ska lösa. Man blir också bra uppdaterad om saker som händer i organisationen och får mer förståelse för hela systemet.
Vilken var den största utmaningen med exjobbsskrivandet?
Största utmaningen var nog att förstå hur flödet och systemet fungerade på Returpack. Att kartlägga och få en tydlig bild av hur nuläget ser ut.
Vilken var er bästa upplevelse på Returpack?
Onsdagsmackan, haha! Och sen att alla var så engagerade och jobbar mycket med utveckling gör att man lärde sig mycket. Att vi fick vara med på möten och sånt var också väldigt lärorikt.