Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:

Måste alla dryckesprodukter anslutas till pantsystemet?

Enligt svensk lagstiftning måste alla dryckesförpackningar i plast och metall ingå i ett godkänt retursystem för att få lov att säljas i Sverige. Returpacks pantsystem är ett sådant. Undantagna är drycker som innehåller mer än hälften av mejeriprodukter. Saftprodukter och juiceprodukter kan numera anslutas frivilligt till pantsystemet.

Saft

Saft definieras som ett flytande koncentrat, vanligtvis av bär eller frukt. Koncentratet blandas av konsumenten med vatten till en färdig dryck. Saftprodukterna ska säljas i en förpackning som fungerar väl i pantsystemet.

Juice

Den frivilliga anslutningen rör juicer som innehåller mer än 50% frukt, bär eller grönsaker. Juice som innehåller mindre än 50% frukt, bär eller grönsaker omfattas av pantlagsstiftningen och är tvingade att ingå i ett retursystem.

De juicer som kan anslutas ska huvudsakligen bestå av frukt, bär eller grönsaker. Låg halt av mejeriinnehåll får förekomma men inga andra animaliska livsmedel. Drycken ska vara lättflytande med tunn konsistens och utan fasta bitar. Produkten ska säljas som en konsumtionsfärdig dryck och förpackningen ska fungera väl i pantsystemet.

Kontakta Returpack om du är osäker på om din produkt kan ingå!