Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:

Måste alla dryckesprodukter anslutas till pantsystemet?

Enligt svensk lagstiftning måste alla dryckesförpackningar i plast och metall ingå i ett godkänt retursystem för att få lov att säljas i Sverige. Returpacks pantsystem är ett sådant. Till och med december 2022 kan saft- och juiceprodukter anslutas frivilligt till pantsystemet, därefter omfattas de av förordningen. Vissa mejeribaserade produkter - på metallburk - kan numera anslutas frivilligt till pantsystemet.

Saft

Saft definieras som ett flytande koncentrat, vanligtvis av bär eller frukt. Koncentratet blandas av konsumenten med vatten till en färdig dryck. Saftprodukterna ska säljas i en förpackning som fungerar väl i pantsystemet.

Juice

Den frivilliga anslutningen rör juicer som innehåller mer än 50% frukt, bär eller grönsaker. Juice som innehåller mindre än 50% frukt, bär eller grönsaker omfattas av pantlagsstiftningen och är tvingade att ingå i ett retursystem.

De juicer som kan anslutas ska huvudsakligen bestå av frukt, bär eller grönsaker. Låg halt av mejeriinnehåll får förekomma men inga andra animaliska livsmedel. Drycken ska vara lättflytande med tunn konsistens och utan fasta bitar. Produkten ska säljas som en konsumtionsfärdig dryck och förpackningen ska fungera väl i pantsystemet.

Från och med januari 2023 ska saft- och juiceprodukter, oavsett koncentrat av innehåll, ingå i pantsystemet enligt förordningen. Läs mer om övergången från frivillig till förordningsstyrd anslutning.

Mejeri

Mejeridrycker, drycker som innehåller mer än 50 procent mejeriinnehåll, är idag undantagna från förordningsstyrd anslutning till pantsystemet, men nu öppnar Returpack upp för att frivilligt ansluta de mejeridrycker som säljs på burk.

Kontakta Returpack om du är osäker på om din produkt kan ingå!