Från förpackning till förpackning
Gruva ovan jord
Vår anläggning i Norrköping är närmast att likna vid en gruva ovan jord – här utvinner vi över 40 000 ton material varje år, aluminium och plast som sedan kan användas igen och igen, och igen…
Aluminium
För att utvinna aluminium krävs enorma mängder energi. Men aluminiet kan också återvinnas i det oändliga. Att återvinna aluminium kräver 95 procent mindre energi än att utvinna nytt. Av all bauxit, som man utvinner aluminium av, som brutits sedan 1886 är 75 procent fortfarande i bruk. I vår anläggning utvinner vi över 18 000 ton aluminium årligen. Aluminiumbalarna transporteras sedan vidare med järnväg till två stora smältverk. I smältverket blir burkarna flytande aluminium. Av den görs flera kilometer lång, tunn plåt. Plåten skickas sedan vidare till burkfabriken. En burk av aluminium kan återvinnas i oändlighet.
Fakta om burken
Den 1 oktober 1955 introducerades den första burken i Sverige, ölburken. Burken har sett i princip likadan ut sedan dess, men har genom produktutveckling förbättrats med tanke på vikt och hållbarhet.
Alla pantade burkar kan bli till nya burkar, utan tillsatt material. Metallburkarna i pantsystemet är nästan uteslutande av aluminium. Burkar i stål förekommer men i mycket liten utsträckning. Burkarnas volym varierar mellan 15 cl och 95 cl, den vanligaste burken rymmer 33 cl. Glöm inte att även energidrycksburkar ingår i pantsystemet!
PET-material
Att återvinna plast är också mer miljövänligt än att producera ny. Flaskor som pantas och därmed håller sin plats i återvinningstrappan kan återvinnas till nya flaskor med endast ett minimalt tillskott av ny plast. Över 22 000 ton plast återvinns i vår anläggning varje år. Även korkarna återvinns och blir till kabeltrummor. Därför är det viktigt att flaskorna inte hamnar i soporna. Balarna med plast kör vi ut på vår gård, som vi delar med plaståtervinningsfabriken. Där mals plastflaskorna ned till granulat, små flingor, som tvättas rena. Flingorna transporteras till ett annat företag som tillverkar små plaströr av materialet. Dessa blåses sedan upp till önskad form och storlek på de olika bryggerierna.
Fakta om PET-flaskan
Plastflaskan har många fördelar. Den är lätt, vilket betyder mindre energiåtgång vid transporter, som i sin tur resulterar i lägre transportkostnader. De plastflaskor som ingår i pantsystemet idag är endast PET-flaskor. Korkarna är alltid av HDPE (polyeten med hög densitet) eller PP (polypropen). Flaskans utseende och volym varierar mellan 19 cl och 3 liter.
Stora flaskor återvinns i större utsträckning än de små flaskorna. Orsakerna till detta är flera; var man konsumerar drycken, utrymmesskäl och pantersättningen. De stora flaskorna konsumeras främst i hemmen och då är det enkelt att samla ihop dem och ta med för pantning eller återvinning. De små PET-flaskorna konsumeras oftast utanför hemmet och då är man inte lika bra på att panta/återvinna. Sedan 2015 kan det vara pant på saftprodukter och sedan 2018 kan det även vara pant på juiceprodukter. Håll utkik efter pantmärket!