Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:
Hållbarhetsredovisning 2021:Ren el på Händelö

I mars 2021 inleddes ett nytt kapitel i Returpacks historia: egen produktion av ren el. Med 621 solpaneler på Händelöanläggningens tak. Solpanelerna täcker en yta på 1 275 kvadratmeter och sattes i drift den tionde mars 2021, och facit för första året blev 284 322 kWh egenproducerad solel.

Ren el på Händelö

Ren el på Händelö

I mars 2021 inleddes ett nytt kapitel i Returpacks historia: egen produktion av ren el. Med 621 solpaneler på Händelöanläggningens tak.

Returpack är ett företag som ständigt strävar efter att utvecklas och som vill ligga i framkant. Kjell Petersson är fabrikschef och har jobbat på Returpack sedan starten i Norrköping 2003.

- Jag är väl lite av en inventarie på företaget, säger Kjell med ett skratt. Men det är ett fantastiskt företag att jobba på, jag har fått väldigt stora möjligheter att ständigt utveckla och förbättra fabriksmiljön.

Ett sådant utvecklingsområde är fabrikens energieffektivitet. Maskinerna ska drivas stora delar av dygnet, lokalerna ska värmas upp och belysas. Att ständigt leta efter sätt att spara energi är en viktig del i Returpacks hållbarhetsarbete.

- Redan 2010 fattade vi ett tydligt beslut och bestämde oss för att bara köpa el från vindkraft. Vi är ju ett miljöföretag och vill att hållbarheten ska in i alla delar av vår verksamhet. Sedan tittade vi vidare på våra CO2-utsläpp och kom fram till att vi skulle kunna göra ännu större skillnad genom att själva producera ren el, berättar Kjell Petersson.

Teknik i framkant

Solenergi på taket dök upp i diskussionerna som ett tydligt alternativ och Kjell och hans team bjöd in ett antal leverantörer för vidare diskussioner. Valet föll på PPAM Solkraft, ett bolag från Linköping med spännande teknik.

- Jag gillar ju teknik i framkant och PPAM har lite annan teknologi i sina paneler jämfört med de flesta andra leverantörer. Kanske inte det billigaste, men de kunde presentera en yteffektivitet som var imponerande, säger Kjell Petersson.

Bland annat fungerar solcellerna så att de även tar tillvara på solreflektionen. Det är alltså inte bara solstrålen som träffar själva solcellen som tas upp, utan även den strålning som studsar tillbaka när solstrålen belyser ytan runt om. Därför har taket målats vitt innan solpanelerna monterades.

- Vår leverantör påstår att vi har Sveriges mest yteffektiva solpaneler. De är förvånade själva över hur effektiv produktionen faktiskt blir, säger Kjell Petersson.

Ökad belastning på taket

Taket, ja. Den största utmaningen har handlat om att säkerställa att taket faktiskt kommer att hålla för den ökade belastningen.

- Det är vad som har tagit längst tid, att se till att taket håller. Men vi har utrett det noggrant och det var naturligtvis en grundförutsättning, säkerheten kommer alltid först.
Solpanelerna täcker en yta på 1 275 kvadratmeter och sattes i drift den tionde mars 2021, och facit för första året blev 284 322 kWh egenproducerad solel. PPAM hade lovat en årseffekt på 290 000 kWh, som beräknas utifrån en medelstrålning på en tio-årsperiod. Den verkliga effekten kan dock variera från år till år beroende på väder och klimat.

- För oss innebär det 15,2 procent av vår elförbrukning i fabriken, vilket är över vår förväntan. Det är lång livslängd på solpanelerna men inte jättelång återbetalningstid, så det är ingen tvekan om att det här är en bra investering. Och varje del är viktig i vår strävan att vara så energieffektiva som möjligt, säger Kjell Petersson.