Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:
Hållbarhetsredovisning 2021:Nya utbetalningslösningar

Nu kan du få dina pengar direkt in på ditt bankkonto när du pantar i en Pantamera Express, som finns på 62 återvinningscentraler runt om i landet. – Vi jobbar ständigt med att utveckla pantsystemet för att göra det så smidigt som möjligt att panta. Nu har turen kommit till att se över betallösningen, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera Express på Returpack/Pantamera.

Nya utbetalningslösningar

Nya utbetalningslösningar

Nu kan du få dina pengar direkt in på ditt bankkonto när du pantar. Pantamera har, tillsammans med fintech-bolaget Payer, utvecklat den nya tjänsten som har installerats på storpantarautomaterna Pantamera Express, som finns på 62 återvinningscentraler runt om i landet. Under 2021 påbörjades även ett testprojekt tillsammans med handeln för att utvärdera om det på sikt går att implementera på fler pantautomater.

– Vi jobbar ständigt med att utveckla pantsystemet för att göra det så smidigt som möjligt att panta. Nu har turen kommit till att se över betallösningen, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera Express på Returpack/Pantamera.

Testbäddar för framtidens pantsystem

Samarbetet med det svenska fintech-bolaget Payer inleddes under 2019. Den nya utbetalningslösningen finns nu installerad på storpantarautomaterna Pantamera Express som Pantamera själva äger och som finns installerade på återvinningscentraler runt om i landet.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa den nya utbetalningslösningen i stor skala och kan nu erbjuda en enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon.

Appen Min Pant ger möjligheter

Den nya utbetalningslösningen bygger på att man laddar ned appen Min Pant, där man kopplar det bankkonto man vill få pantpengarna utbetalda till. Alla större svenska banker är anslutna till den nya utbetalningslösningen. Via appen skannar man QR-koden på pantkvittot och har sina pantpengar på kontot inom en bankdag. Identifiering sker via mobilt BankID.

Rulla ut nya utbetalningslösningen i butik

Nästa steg är att testa den nya betallösningen i de ”vanliga” pantautomaterna i livsmedelsbutiker. Sammanlagt finns 4 260 pantautomater i livsmedelsbutiker runt om i landet. Under 2021 påbörjades ett testprojekt tillsammans med handeln för att utvärdera om konsumenterna på sikt ska kunna få sina pantpengar överförda till bankkontot även när de pantar i butik.

Ett nytt sätt för föreningar att panta

I Pantamera Express-automaterna kan man även skänka pantpengarna till sin favoritförening, oavsett var föreningen finns i landet. Det enda kravet är att föreningen är ansluten som föreningskund hos Pantamera. Då finns den valbar på skärmen på storpantarautomaten.

Kontantutbetalningar i pantstationer i citynära lägen

Redan 2020 öppnade Pantamera en pantstation i köpcentrat Spiralen i centrala Norrköping, och under 2021 har vi arbetat med en motsvarande pantstation i Stockholm city – i tunnelbaneplanet vid Hötorget, som öppnar i början av 2022. Dessa nya pantstationer underlättar framförallt för dem som har stora mängder pant och erbjuder en unik möjlighet att få ersättningen utbetalad kontant, vid sidan av de traditionella utbetalningslösningarna.

– Vi på Pantamera arbetar ständigt för att göra det enklare och mer tillgängligt att panta. Vår nya pantstation är ett viktigt komplement till de butiker i city som idag har svårt att ta emot större volymer pant. Det fina läget blir också en bra plattform för att nå ut med budskap till pantarna om vilket miljösmart pantsystem vi har och vilken miljöinsats de gör som pantar, säger Lil Berger, projektledare för satsningen på citynära pantstationer vid Returpack/Pantamera.