Returpack närmar sig målet om en fossilfri anläggning. Samtidigt fortsätter satsningen på att producera egen, ren el via solceller på taket – och se till att fabriken är rustad för att ta emot allt fler förpackningar.
Returpack närmar sig målet om en fossilfri anläggning. Samtidigt fortsätter satsningen på att producera egen, ren el via solceller på taket – och se till att fabriken är rustad för att ta emot allt fler förpackningar.
I år firar Kjell Petersson sitt tjugonde år som fabrikschef på Returpack i Norrköping. Han var med redan från start och har sett fabriken förändras genom åren. Från att pantförpackningar kom in via kartonger och säckar till att sedan samlas i lösvikt och tippas direkt i fabriken. Returpack jobbar ständigt för att utveckla fabriksmiljön och att spara energi är en viktig del av hållbarhetsarbetet. Från mitten av 2022 används fossilfri fjärrvärme i anläggningen och elen kommer sedan länge från vindkraft. I år går det att utvärdera resultatet av de egna solcellerna på taken.
– Vi blev lovade att de skulle producera 303 000 kWh under det här första helåret. Men det blev mer än så, över 323 000 kWh, så vi är nöjda. Nu ska vi se om det finns möjlighet att fördubbla det här och installera ännu fler solpaneler, säger Kjell Petersson.
Under 2022 stod den egenproducerade solenergin för 17,5 procent av fabrikens elförbrukning.
– Det innebär att vi sluppit köpa in el för en halv miljon kronor. När energipriserna stiger är det allt lättare att räkna hem en sån här investering.
Bättre burksortering
Under året har även andra förändringar skett i fabriken. Två gamla trotjänare – aluminiumpressarna – har gjort sitt och bytts ut mot två nya pressar från Presona.
– På så sätt kan vi pressa aluminiumburkarna hårdare och få 5 procent högre vikt per bal. Vi närmar oss maxvikten i tågvagnen, när balarna fraktas vidare. Det är mycket positivt.
De senaste åren har antalet aluminiumburkar i pantsystemet ökat rejält. Kjell berättar att de i somras nådde taket av vad fabriken klarar av. Idag arbetar han och personalen tvåskift. För att undvika att gå upp till treskift är det viktigt att öka kapaciteten vid sorteringen.
Mera återvunnen plast
Under nästa år kommer även tre utslitna PET-pressar och två sorteringsmaskiner för plast att bytas ut. När sorteringen förbättras blir det fler klara plastflaskor som hamnar rätt och som kan bli till nya flaskor. Efterfrågan på återvunnet material är stort från dryckesproducenterna. För att möta detta behov kommer Veolia Pet Svenska att investera i ny produktionsutrustning. Företaget hyr sina lokaler av Returpack, som bistår med att bygga ut fastigheten med ca 350 kvadratmeter. Tack vare den nya utrustningen kan granulat processas fram som är godkänt att användas för nya dryckesförpackningar.