Pantamera logotyp, tillbaka till startsidan
Andra sökte efter:
Hållbarhetsredovisning 2021:Ett unikt smörjmedel som fungerar

”Panten smörjer systemet”, är VD Bengt Lagermans svar på frågan om vad som gör pantsystemet så unikt. Och nog är det ett smörjmedel som har fungerat utmärkt sedan Sverige, som första land i världen, införde pant på glasflaskor år 1885 för att handlaren skulle få tillbaka sin flaska.

Ett unikt smörjmedel som fungerar

Ett unikt smörjmedel som fungerar

”Panten smörjer systemet”, är VD Bengt Lagermans svar på frågan om vad som gör pantsystemet så unikt.

Och nog är det ett smörjmedel som har fungerat utmärkt sedan Sverige, som första land i världen, införde pant på glasflaskor år 1885 för att handlaren skulle få tillbaka sin flaska. Sedan dess har ju glas kommit att ersättas av andra material och återigen var Sverige först år 1984 med att sätta pant på förpackningar som inte var återanvändningsbara – men väl återvinningsbara. Riksdagen har satt som mål att 90 procent av alla dryckesförpackningar i pantsystemet ska pantas. Det är inte långt kvar: år 2021 ligger pantnivån på 88,2 procent.

System som kräver kontroll

Framgången är odiskutabel jämfört med alla andra återvinningssystem. Panten är det ekonomiska incitament som motiverar konsumenten att lämna tillbaka förpackningen, ”pantpengen smörjer systemet”, som Bengt Lagerman uttrycker det. Men det är också ett system som kräver kontroll för att fungera.

- Det dyker upp mängder av system som påstår sig vara pantsystem, men som inte är det. För att ett pantsystem ska fungera krävs ett kontrollerat återtagande av förpackningen men också hantering av avgifter och kvalitetssäkring av förpackningarna. Det är en stor skillnad mot andra återvinningssystem, säger Bengt Lagerman.

Allt fler länder inför pantsystem

Sverige var först, men många andra länder har infört pantsystem sedan dess. Norden, Tyskland, Nederländerna, Baltikum och Slovakien har infört pantsystem och diskussioner förs i de flesta andra europeiska länder. Även i delar av USA och Australien kan man numera panta flaskor och burkar.

- Det är klart att jag är stolt över att vi i Sverige var först och är bäst i världen på att panta. Men också för att vi som företag är med och driver utvecklingen framåt, vi håller oss i framkant, säger Bengt Lagerman.