Baile funk – återvunnen musik direkt från Rio

Baile funk eller Favela funk är en brasiliansk musikstil som föddes genom gatufester i Rio de Janeiros favelas. Det var i slutet av 1980-talet när rappare började lägga texter på portugisiska över Miami bass-skivor som mixades ihop med traditionella brasilianska slagverk (Miami bass var en hip-hop stil som skapades under 80-talet i södra USA). Idag är Baile funk kulturarvsmärkt.

Texterna är realistiska och handlar ofta om det hårda livet i favelan och även om musikstilen har sitt ursprung i Rio har Baile funk blivit allt populärare bland arbetarklassen i andra delar av Brasilien. Kondzilla som är en Baile funk label från Sao Paulo är idag Brasiliens största och världens 3:e största musikkanal på Youtube, med 30 miljoner följare och 1 miljard streams i månaden.

Linda Pira

Linda Pira

Det finns rappare, och så finns det Linda Pira. Uppbackad av Redlinegänget och The Salazar Brothers har Pira sedan starten öst ur sig singlar med nerv, finess och identitet. I låtar som ”Shu katt” och ”Knäpper mina fingrar” har vi fått ta del av hennes koncentrerade flow, och samtidigt introducerats för ett helt nytt kapitel av boken som stavas svensk hiphop.

När Linda och Redline nu tar sig an Pantameralåten så hämtar de inspiration från gatufesterna i Rio de Janeiros favelor och bjuder oss på en sprakande Baile funk-version av Pantamera.

Redline

Redline

Redline drivs av bröderna Salla Salazar och Masse Salazar, som kallar sig för The Salazar brothers när de jobbar som producentteam. Salla var med och startade The Latin Kings där han var producent, låtskrivare samt DJ och 2012 utsågs Masse till Årets Producent på Grammisgalan. De prisbelönta bröderna hittar du oftast i Redlinestudion i Norsborg där de huserat sedan 1997.

Unruly

Unruly

Dansgruppen Unruly Gang startades 2013 i Stockholm och är en stor del av Sveriges dancehallscen. Förutom egna produktioner och projekt så backar Unruly Linda Pira på turnéer och konserter med koreografi av Imenella Mohamed.