Kampanjer

Varumärket Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Pantamera används av Returpack för att kommunicera med konsumenter både i reklamkampanjer och i övriga aktiviteter som Returpack driver för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor i det svenska pantsystemet.

Läs om vår senaste kampanj Gör bra och må bra!

Startade som reklamkoncept

Pantamera lanserades första gången 2004 av Returpack i samarbete med SWE Reklambyrå och var från början tänkt som en fristående reklamkampanj där till en början tre musikfilmer togs fram och visades som reklamfilm på tv. Den första filmen ”Pant a mera” var en remake av den kända låten ”Guantanamera” och hade premiär 2004. År 2005 gjordes en ny film ”Pantare” som var en version av den kända låten ”Volare”. Den tredje filmen ”Panta Panta” kom 2006 och inspirerades av Miriam Makeba 60-talshit ”Pata Pata”.

2009 kom nästa kampanj med Pantamera-temat. Denna kampanj visade på de energibesparingar man kan göra genom att återvinna en burk eller flaska i stället för att tillverka nya av nytt material. Den reklamfilm som togs fram ackompanjerades av Pantamera-versionen av låten Macarena.

Från reklamkampanj till varumärke

Efter ”spara energi”- kampanjen fortsatte Pantamera leva vidare och omarbetades från en kampanj till ett varumärke som inte längre bara figurerade i reklamkampanjer utan i all kommunikation som Returpack riktar till konsumenter. ”Guantanamera” blev Pantameras signaturmelodi.

2011-2014: Kända artister tolkar ”Pantameralåten”

Ett stort gäng kända artister anlitades som alla fick göra sin egen tolkning av ”Pantameralåten”.

Hitta din favoritversion av Pantamera-låten på Youtube

2015: Stolta pantare – #strideofpride

Under 2015 lanserades ”En klapp på axeln”. Kampanjen syftar till att visa tacksamhet för att alla ni som pantar gör en insats för miljön. Vi byggde vidare på stoltheten kring pantning och lanserade under 2016 #Strideofpride – för visst är det lätt att känna hybris när man är med och räddar världen? Till våra utomhus-tavlor tog vi även fram ett antal Pantfejs.

Läs mer om kampanjen #Stride of Pride

2016: 20 kortfilmer om pant

Under 2016 släppte vi även 20 sketchbaserade kortfilmer om pant i olika situationer tillsammans med filmproduktionsbolaget Storyfire. Vi släppte en film i veckan på sociala medier. Tillsammans med olika influencers tog vi fram filmer med lite olika teman.

Kortfilmer om pant – säsong 1 Kortfilmer om pant – säsong 2

2017: Pantens Kraft

Var stolt när du pantar. Var orimligt stolt. Och känn kraften i panten – du räddar ju världen, typ.

Läs mer om kampanjen Pantens kraft
Tillbaka