AVSNITTET ÄR LÅST
Du behöver vara inloggad för att se detta avsnitt.
EFTER AVSNITT 4

Tänk att vi har kommit så mycket längre i vår dimension. Ja, vi eldar inte upp allt skräp i alla fall. Jag som tänkte att de skulle kunna lära mig något som kunde leda till framtidens energismarta lösningar och hållbara uppfinningar. För även om vi är lite bättre på det här med att sortera och återvinna saker, och panta till exempel, så är vi ju inte precis perfekta vi heller. Men – vi kan och vi vill bli bättre. Och vi kommer att klara det, med er hjälp!

LEKTIONSTRÅDAR
SAKER NI KAN JOBBA VIDARE MED I KLASSRUMMET
  • Plast är på många sätt ett praktiskt material. Det går att forma nästan hur som helst, vilket gör att det går att använda till mycket. Men eftersom nästan all plast tillverkas av olja, som är ett fossilt material, är den särskilt viktig att återvinna. Ta reda på mer om plast – vilka är de vanligaste plasttyperna och vad kan de användas till?
  • Titta på ett par olika förpackningar i plast och se om märkningen skiljer sig. Det är t ex inte samma sorts plast i pantflaskor som i diskmedelsflaskor…
  • När du slänger plast i återvinningen blandas många olika sorters plast. Det insamlade materialet kan användas igen. Men till vad? Ta reda på mer om vad som händer med plasten som slängs i plaståtervinningen.
  • Vad händer med en plastflaska när du pantar den? Titta på filmen om flaskan i kunskapsbanken på pantamera.nu
VAD HÄNDER SEN?

Se hur en flaska blir en flaska – från pantautomaten och tillbaka till butiken igen.

TA REDA PÅ MER I
KUNSKAPSBANKEN

I kunskapsbanken kan ni bland annat kika in i pantfabriken, hitta mer information om pantsystemet och se hur det går till när era burkar och flaskor återvinns.

LÄNKAR – OM NI
VILL FÖRDJUPA ER

Här hittar ni mer underlag till lektionen: 

SE FLER AVSNITT