AVSNITTET ÄR LÅST
Du behöver vara inloggad för att se detta avsnitt.
EFTER AVSNITT 1

Energi… Det är mycket snack om att man ska spara energi hela tiden. Men vad är energi? Det är lite lurigt faktiskt. För energi finns i en massa olika former.
Ibland när man pratar om energi är det el man menar. Kanske någon har sagt till dig att du ska släcka lampan när du lämnar ett rum? Eller… Inte slösa med varmvattnet, för att spara energi?
Och ibland kanske det är din egen energi man pratar om, energin i kroppen? När man har slut på energi, då är man ju jättetrött och orkar ingenting.

När man tillverkar nya saker går det åt el till att driva alla maskiner i fabrikerna. Och sen går det åt både el och drivmedel till att frakta sakerna.

Så när du återvinner nånting, då sparar du massor av energi. Både den från fabriken och den från resan, ja resan som inte behövs alltså. Det är faktiskt supersmart, och ganska lätt också egentligen.

LEKTIONSTRÅDAR
SAKER NI KAN JOBBA VIDARE MED I KLASSRUMMET
  • Vad är energi?
  • I dimension X eldas alla sopor upp i Grillen. Varför tycker Paloma att det är dåligt?
  • På vilket sätt sparar man energi när man pantar och återvinner?
  • Borgmästaren blir väldigt intresserad när han förstår att det kan finnas naturresurser i vår dimension. Varför behöver han dem?
  • Även i vår dimension förbränns en del av soporna i sk. värmeverk, som ger värme och varmvatten till många hus. Men mycket av det som hamnar i soporna kan egentligen återvinnas. Ta reda på minst fem material som du kan återvinna.
HUR MYCKET ENERGI
SPARAR DET DU PANTAT?

I kunskapsbanken finns en energikalkylator. Med hjälp av den kan ni se flera exempel på hur mycket energi ni sparar genom att panta ett visst antal burkar eller PET-flaskor.

TA REDA PÅ MER I
KUNSKAPSBANKEN

I kunskapsbanken kan ni bland annat kika in i pantfabriken, hitta mer information om pantsystemet och se hur det går till när era burkar och flaskor återvinns.

LÄNKAR – OM NI
VILL FÖRDJUPA ER

Här kan ni hitta mer information om energi.

SE FLER AVSNITT