Registrera produkter

När avtalet är klart kan du börja registrera dina produkter till pantsystemet. Handläggningstiden är ungefär tre veckor, så skicka in dina burkar och flaskor i god tid till oss inför lansering i butik! När vi fått din ansökan testar vi dina produkter så att de fungerar genom hela återvinningsprocessen från pantautomat till materialåtervinning.

Logga in på producentwebben för att registrera produkter

Så här går registreringen till:

1. Fyll i uppgifter om produkten på producentwebben och skicka in till Returpack. Ladda upp materialspecifikationer för plastflaskor. En material specifikation vardera för flaskmaterialet, etiketten, limmet och korken.

2. Skicka in tre fysiska exemplar av förpackningen med den slutgiltiga designen. Skicka flaskorna till: Returpack AB, Produktregistrering, Hanholmsvägen 67, 602 38 Norrköping.

3. På Returpack kontrollerar vi dina produkter, ibland behöver vi ta hjälp av pantautomatstillverkare och materialköpare för att utvärdera produktens funktionalitet genom hela återvinningsprocessen.

4. När produkten är godkänd får du en bekräftelse på e-post.

5. Nu kan du börja sälja dina produkter! Glöm inte att försäljningsrapportera varje månad.

Förpackningskrav

Samtliga krav på material, form, storlek och märkning går att hitta i vår Tekniska Specifikation och märkningsmanual.

Teknisk specifikation och märkningsmanual

Använd en unik streckkod

Det är förpackningens streckkod som identifierar den genom pantsystemet. Det är därför viktigt att den streckkod som finns på din förpackning är unik för ert bolag och för pantsystemet. Den som ansluter en streckkod till pantsystemet är ansvarig för allt som pantas på den koden. Streckkoder förmedlas av GS1 Sweden.

Tax-free och exportartiklar, som endast ska säljas utanför Sverige, ska inte använda en streckkod som är ansluten till Returpack och det svenska pantmärket får inte vara synligt. Säljs de med svenskt pantmärke ska all försäljning rapporteras till Returpack (och pant och andra avgifter betalas in).

Pantmärke

Pantmärket visar att förpackningen är ansluten till pantsystemet och är pantbelagd. Underlag för att trycka pantmärke på förpackningen skickas ut när avtalet är tecknat.

Pantetiketter

Kan du inte påverka trycket av streckkod och/eller pantmärke på din produkt kan du köpa pantetiketter via oss. Egna tryckta etiketter är ej tillåtna! Beställning gör du genom att logga in på producentwebben och etiketterna tar ca 10 arbetsdagar att trycka. Översikt över priser och varianter finns här.

Här hittar du pris och exempel på pantetiketter

Avregistrera produkter

När du slutar att sälja en produkt ska du avregistrera dem från pantsystemet. Detta är viktigt då du är ansvarig för allt som pantas på din registrerade streckkod. Från det att vi får din avregistrering berättigar dina produkter till pant i ytterligare högst två år. Detta för att alla konsumenter ska hinna få tillbaka sin pant. Avregistreringen gör du på producentwebben.

 

Tillbaka

Vi bedömer förpackningarna utifrån material, materialtjocklek, färg, innehåll, form och streckkodens läsbarhet. Allt för att garantera att förpackningen kommer fungera optimalt igenom hela återvinningsprocessen. Klicka på siffrorna på flaskan för att se vad som är OK eller inte.

Vi bedömer förpackningarna utifrån material, materialtjocklek, färg, innehåll, form och streckkodens läsbarhet. Allt för att garantera att förpackningen kommer fungera optimalt igenom hela återvinningsprocessen. Klicka på siffrorna på burken för att se vad som OK eller inte.