På pantrunda med IBK Hallsta

”Att panta är ett bra sätt att hålla ned kostnaderna, både för familjerna och föreningen”

 

Innebandyföreningen IBK Hallsta började panta tidigt i föreningens historia. 2015 fick föreningen in hela 67 800 på att åka runt och hämta pant. Framförallt är det flickor 05 som pantar. 

IBK Hallsta Flickor 05 planerar sina insamlingsdagar i god tid för att kunna förbereda de boende på att de kommer. Någon vecka innan insamlingsdagen lägger de ut flygblad i brevlådorna där de berättar vilken dag de kommer och hämtar pant nästa gång. De som vill skänka sin pant ställer sedan ut sina säckar lagom till lagets insamlingsdag. Nu har pantrundorna etablerat sig så pass i samhället att folk börjat bunkra pant i väntan på att de kommer och hämtar panten.

– En normal insamling får vi in omkring 20 säckar. Och vi får ju 200 kronor per säck, så 20 säckar är 4000 kronor, säger Tobias Pettersson, tränare i IBK Hallsta och initiativtagare till att laget pantar.

Mycket av pengarna går till att täcka kostnader som cupavgifter, matchställ och träningskläder.

– Det blir lite julafton över det här för tjejerna. Och det är bra för både föräldrarna och föreningen att hålla ned kostnaderna, det är inte gratis att idrotta idag. Så det är välkomna pengar, konstaterar Tobias Pettersson.

 • 10 tips för att få ihop mycket pant

  Att samla in pant till föreningen kan vara en rolig aktivitet – samtidigt som ni både tjänar pengar och gör en insats för miljön. Här har vi samlat några tips på hur andra som fått in mycket pant har gjort. Ni kanske kan komma på ännu fler sätt?

  1. Sätt upp ett mål så blir det roligare för folk att engagera sig – vad ska ni ha pengarna till?

  2. Berätta för släkt, vänner och grannar att ni samlar in pant till föreningen.

  3. Ställ ut kärl eller säckar som samlar in panten på cuper, hemmamatcher och andra event.

  4. Fråga i närmaste mataffär om ni får ställa dit ett kärl med en lapp om att man kan skänka pant, importerade och skadade burkar till er förening. (Det är bara föreningar som får ersättning för importerade och skadade burkar.)

  5. Lägg flygblad i brevlådorna om att ni kommer och samlar in pant en viss tid eller plats.

  6. Gör pantinsamlingsaktiviteter på t ex festivaler, gatufester eller andra evenemang.

  7. Be kommunen om lov att ställa ett kärl för importburkar och pant vid återvinningsstationen.

  8. Leta efter pant i papperskorgar, i vägdiken eller liknande och gör samtidigt en insats för vår natur.

  9. Annonsera i lokalpressen eller dylikt om att man gärna får skänka burkar och flaskor till er för att stötta er verksamhet.

  10. Kolla med lokala företagare om ni får ta hand om deras pant – som ett bekvämt och billigt sätt för dem att sponsra er verksamhet.

Tillbaka

BESTÄLLA ETIKETTER?

Se månadens

PANTSTATISTIK

BESTÄLLA SÄCKAR?