Pantamera för schysst innebandy

Pantamera är stolt huvudsponsor till Svensk Innebandy. Vi vill bidra till en schysstare sport, bland annat genom att dela ut Pantamera Fair Play både i SSL och i Pantameraserierna. Priset delas ut tillsammans med Svensk Innebandy för att uppmuntra till schysst spel både på och utanför planen.


Nominera ungdomslaget till Fair Play!

Du kan vara med och utse det schysstaste laget i Pantameraserierna. Varje månad från och med oktober 2019 till och med februari 2020 väljer en jury ut minst två pojklag och två flicklag som går vidare i urvalet till årets Pantamera Fair Play.

Vinnarna får ta emot pris under SM-finaldagen

De två lag som står som riksvinnare, ett pojklag och ett flicklag, får resa och biljetter till SM-finalerna i Globen där de får ta emot priset inför fullsatta läktare. 

Nominering

Nomineringsperioden är nu avslutad och vinnare tillkännages inom kort.

 

Om Pantamera Fair Play

Sedan 2016 delar Pantamera och Svensk innebandy ut ett Fair Play-pris i SLL till Årets herr, Årets dam, Årets Herrledare och Årets Damledare. Sedan 2017 delar vi även ut Fair Play-priser i Pantameraserierna, i kategorierna Årets Flicklag och Årets Pojklag. För att vinna lagpriserna gäller det för laget att först bli nominerat, därefter går laget vidare till en jurybedömning där vinnarna utses. Juryn består av representanter från Pantamera och Svensk innebandy.

Prisutdelning under SM-finalen

Vinnarlagen får utöver äran även resa och boende i Stockholm i samband med SM-finalen där de får ta emot sitt pris under matchpausen, tillsammans med Fair Play-pristagarna i SSL.

Stort engagemang i distrikten

Totalt kom det under säsongen 17/18 in ca 540 nomineringar i de 19 distrikt där Pantameraserien spelas. Engagemanget har varit stort och det tycks vara många lag som arbetar på ett tydligt sätt med värderingar ute bland klubbarna.

Kriterier för Pantamera Fair Play

”Spelaren/ledaren/laget ska genom sitt agerande vara ett föredöme för svensk innebandy. Det innebär att han/hon/de på ett tydligt sätt medverkar till rent spel och ett positivt innebandyklimat före, under och efter match.”

 • Vinnarlag Pantamera Fair Play 17/18

  Vinnarlag utsedda i Pantamera Fair Play

  Juryn har gått igenom vinnarna i distrikten och valt ut ett pojklag och ett flicklag som får ta emot Årets Fair Play.

  Och riksvinnarna är:

  Röke IBK P03/04

  För ett välkomnande sätt och varm inställning där allas lika värde och utveckling är viktigare än matchresultaten. Det här är laget där det viktigaste är att alla får spela tillsammans och ha kul.

  Ekeby IF 06/07 Ekeby 3

  Allas lika värde är i fokus för både spelare och tränare i detta lag som alltid håller spelglädjen uppe, oavsett vilken väg bollen tar. 

   

 • Distriktsvinnare i Pantamera Fair Play 17/18

  Bohuslän-Dals

   

  Billingsfors IBK F05

  Med en öppen inställning välkomnar laget spelare med olika förutsättningar och ger på det sättet fler möjlighet att uppleva geniin spelglädje och de positiva effekter idrotten kan ha för individen. 

  Dalarna

   

  Krylbo AIS F02-04

  Med outtröttlig entusiasm fortsätter laget att pusha och peppa varandra, även när resultaten går trögt jobbar man gemensamt för att nå målen. 

  IBF Borlänge P07

  Med ett varmt välkomnande och en öppen inställning mot nya spelare i laget har spelarna visat att de har både laganda och hjärtat på rätta stället. 

  Gotland

   

  Endre F05

  Med stort engagemang för sporten sprider detta lag både spelglädje och positiv energi till alla som befinner sig på eller runt planen. 

  Klintehamn P/F0506

  Detta mixade lag kämpar tillsammans och stöttar varandra och andra spelande lag, på ett sätt som sprider positivitet och glädje.

  Gästrikland

   

  Strömsbro IF F03/04

  Med bra laganda och positivitet visar detta lag den rätta attityden, och skapar en bra grogrund för utveckling även på individuell nivå. 

  Gävle GIK P03 Röd

  Med glatt humör och schysst spel intar dessa spelare planen, och på samma sätt kliver de av den!

  Gävle GIK P04

  De krigar och stöttar varandra i med- och motgång. Aldrig något gnäll på varandra, på domaren eller motspelare. Har ett schyst spel, vem de än möter. 

  (Pga jämna nomineringar har tre distriktsvinnare utsetts i Gästrikland.)

  Göteborg

   

  Floda IBK F04

  Med ständigt öppna armar visar det här laget hur man skapa bra och schyssta med- och motspelare. 

  Mölndals IBF P05

  Ett lag som alltid spelar fair och alltid respekterar motståndarna, oavsett matchens utgång. 

  Halland

   

  Särö Seahawks F0203

  Med värme och pepp har detta lag byggt upp en fin gemenskap som känns i rummet. Det bidrar till skön stämning både vid match och träning. 

  Träslövsläge IF P04

  Med omtanke om alla spelare visar detta lag att tufft spel också kan vara schysst. Bra attityd och stort engagemang både på bänken och på plan.

  Hälsingland

   

  Söderhamn IBF F05/06

  Här tar man hand om varandra, både på plan och utanför. Visar på respektfullt spel och ett schysst sätt på alla sätt. 

  FBC Bollnäs P02

  Det här laget visar vad schysst spel är i motgång och medgång, gentemot både spelare, domare och andra runt planen.

  Norrbotten

   

  Öjebyn F02/03/04

  Här är alla lika välkomna och lika värdefulla. Det märks genom en gemenskap som håller i både med- och motgång. 

  Öjebyn IBF P05

  Det här sköna laget visar en innebandyglädje som är öppen för alla att dela. Det smittar av sig på både motspelare, funktionärer och publik. 

  Skåne

   

  IBK Lund F03/04

  Med ett inkluderande sätt och ett schysst sportsligt beteende bjuder detta positiva innebandylag på roligt spel för både motspelare, domare och åskådare. 

  Röke IBK P03/04

  För ett välkomnande sätt och varm inställning där allas lika värde och utveckling är viktigare än matchresultaten. Det här är laget där det viktigaste är att alla får spela tillsammans och ha kul!

  Stockholm

   

  Huddinge IK F04

  En fin gemenskap och värdegrund inom laget ger många roliga stunder tillsammans både på och utanför planen. 

  Ingarö IF P05

  Alltid schysst spel både inom laget och vid match – ett positivt gäng som fokuserar på att göra sitt bästa, både som lag och individer. 

  Södermanland 

   

  IFK Gnesta F03/04

  Med spelglädje och schyst spel bidrar detta lag till en positiv upplevelse och stämning runt innebandyn på orten. 

  Torshälla IBK P02

  Med förstånd och respekt intar detta lag spelplanen. En hjälpande hand är alltid nära, både inom laget och mot andra runt om. 

  Uppland

   

  Hagunda IF F07/08

  Ett lag fullt av vinnarskallar som vägrar låta sig provoceras till oschysst spel. Värme är bästa svar på tjuvnyp enligt detta lags filosofi. 

  SK Vide P05

  Ett lag med fint spel, som kommer till både match och träning med schysst inställning och är lika goda förlorare som de är vinnare. 

  Värmland

   

  GS 86 AIF F02

  Här får alla lika mycket speltid och spelarna pushar varandra till framgång, både på det individuella planet och gemensamt. 

  Karlstad IBF P05

  Ett lag som prioriterar Rätt Mental Inställning och schysst spel, vilket speglar hur man tar ansvar för varandra och har kul tillsammans. 

  Västerbotten

   

  Obbola IK Flickor 00/02

  Med ett fantastiskt samspel, både socialt och på plan, har detta åldersblandade lag visat att det går att bygga upp en gemenskap i ett lag som blir starkare än de individuella skillnaderna. 

  Skellefteå IBK P 05 Röd

  För respektfullt spel både på plan och utanför. Supersportsligt, schysst och rättvist är ord som använts både i nomineringar och juryarbete. Här är laget starkare än jaget! 

  Västergötland

   

  IBK Tygriket F13/14

  För ett fint samarbete inom laget, där alla inkluderas och samspelar, både i medgång och motgång. 

  IBK Vänersborg  P04

  För ett medvetet arbete med schysst spel och positiv förstärkning har detta lag skapat en miljö där alla kan trivas och ha kul. 

  Västernorrland

   

  Örnsköldsvik IB F04

  Med laganda, glädje och kämpaglöd jobbar dessa spelare gemensamt och fokuserat mot uppsatta mål – med upprätthållen respekt för spelet och sina motspelare. 

  GK IBS P05

  Med respektfullt spel på hög nivå har detta lag visat vad positiv attityd kan betyda för både spelare, publik och andra runt planen. 

  Västmanland

   

  Skogsgymnastikens IBS F05/06

  Ett inspirerande lag som stöttar varandra i att låta spelglädje och kämparglöd ta största platsen på plan. 

  Tillberga Roosters P/F08/09

  För en schysst och sportslig inställning både på och utanför planen. 

  Örebro

   

  Ekeby IF 06/07 Ekeby 3

  Allas lika värde är i fokus för både spelare och tränare i detta lag som alltid håller spelglädjen uppe, oavsett vilken väg bollen tar. 

  Gropens IF P 06/07

  För det här laget är Fair Play det enda spelet, ett lag som är trevligt att följa både från läktare och plan. 

  Östergötland

   

  Åby IBK F03/06

  Med en positiv inställning och rent spel sprider detta engagerade lag spelglädje som räcker även utanför planen. 

  Solfjäderstadens IBK P05

  Med omtanke om såväl egna som motståndarlagets spelare visar detta lag vad ett schysst arrangemang kan göra för den totala upplevelsen. Här får alla spelare den boost de behöver för den egna utvecklingen. 

 • Intervju med Röke IBK

  Röke IBK P03/04 vinner Pantamera Fair Play i kategorin Årets Pojklag. Vi ringde upp ledaren André Martinsson för att höra hur tankarna går efter beskedet att laget får åka till Globen och ta emot lagpriset i Pantamera Fair Play i pausen på SM-finalen. 

  Hej André! Jag får börja med att säga grattis till vinsten. Hur väntat var det här?

  – Tack, jag måste säga att det är väldigt oväntat men både roligt och smickrande. Inte minst att folk i vår närhet uppskattar det vi gör. Vi trodde väl inte att vi skulle kunna komma hela vägen till Globen, men det är väldigt kul att det blir så.

  I nomineringarna som kommit in poängteras klubbens arbete med värderingar. Känner du igen dig i den bilden?

  – Ja, vi jobbar i föreningen överlag med att ge alla samma möjligheter och speltid, vi tror att individerna kan utvecklas minst lika bra på det sättet. Här är alla lika välkomna och lika mycket värda, oavsett om innebandyn är första, andra, tredje eller fjärde aktiviteten de ägnar sig åt. Och det gör nog att spelarna trivs.

  Hur samkört är det här laget?

  – Många av de här grabbarna har spelat ihop sen de var i sjuårsåldern och har själva varit med och utvecklat spelreglerna för hur vi ska vara mot varandra. Det märks till exempel när det kommer nya spelare, alla är väldigt välkomnande.

  Och nu ska ni få åka till Globen!

  – Ja, det ska ju bli fantastiskt kul att få göra den här resan tillsammans, en upplevelse! Pojkarna kommer bli väldigt glada.

 • Intervju med Ekeby IF

  Ekeby IF 06/07 Ekeby 3 vinner Pantamera Fair Play i kategorin Årets flicklag. Vi pratade med lagets tränare Daniel Grape strax efter beskedet att laget får åka till Globen och ta emot priset under SM-finalen 21 april. 

  Hej Daniel! Grattis, ni vinner alltså Pantamera Fair Play! Vad tänker du om det?

  – Ja, det är ju bara fantastiskt. Vi var väldigt nöjda med att bli nominerade men att vi vinner är verkligen överraskande.

  I nomineringarna är spelglädjen och allas lika värde nyckelord. Känner du igen dig?

  – Absolut. Vår ingångspunkt är att alla får vara med, alltid. Det här laget har bara spelat ihop i två säsonger och vi har haft en del tuffa matcher mot mer erfarna spelare, men det viktigaste för oss är att alla som är med har kul.

  Hellre glädje än prestation?

  – Ja, vi lade ner A-lagen för ett par år sen och började om, helt enkelt. Nu har vi bara ungdomsverksamhet, men en ganska stor sådan med över 300 aktiva. Vi satsar på bredden och på att alla ska känna sig välkomna.

  Jobbar ni mycket med värderingar?

  – Vi pratar mycket om hur vi vill ha det i laget, både på planen och utanför. Man kan vara tuff på plan, men det måste vara schysst. Vi gnäller aldrig, inte på varandra och inte på andra omkring. Det är pepp som gäller och det är tjejerna väldigt bra på. Och vi har märkt att det är uppskattat, inte minst av domarna, som gärna dömer när vi spelar.

  Och nu blir det en resa till Globen!

  – Javisst, det ska bli så kul att få berätta. Tjejerna kommer att växa av det här, det är jag säker på.

 • Pristagare i SSL 2017

  Dessa har tagit emot Pantamera Fair Play pris i SSL 2017

  Årets Fair Play-spelare dam: Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam IBK

  ”Förutom att med sitt lugna agerande varit en positiv kraft och ledarförebild för sitt Pixbo Wallenstam, har Ida även på ett föredömligt sätt uppvisat respektfullt agerande och god dialog med domare samt motståndare oberoende av situation. Ida har fokus på ärligt spel och hör till ligans minst utvisade spelare under säsongen 17/18. En toppresterande spelare och ledare på och vid sidan av planen gör Ida till evident vinnare av årets Fair play pris.”

  Årets Fair Play-spelare herr: Patrik Hagberg, AIK”

  Patrik Hagberg är ”sportsmanship” och Fair Play personifierad. Han visar en stor respekt för sporten, motståndarna och inte minst domarna. Han är rak och tydlig i sin kommunikation, ställer krav men har ändå nära till ett skratt och ett uppmuntrande ord.”

  Årets Fair Play-ledare herr: Patric Johansson, FC Helsingborg

  ”Patric har under sin debutsäsong som huvudtränare för FC Helsingborg gjort avtryck hos domarna i SSL genom att främja dialogen före, under och efter match. Genom att lyssna, sakligt argumentera för sin ståndpunkt och att även under pressade situationer under match, seriespel och slutspel varit nyanserad i sina åsikter är han en värdig vinnare av Fair-Play priset för ledare säsongen 2017/2018.”

  Årets Fair Play-ledare dam: Per Tjusberg, Pixbo Wallenstam IBK

  ”En kompetent ledare med öga för taktik, som sällan kompromissar sitt professionella agerande gentemot domare eller andra aktörer. Per visar ett fängslande intresse för sporten, men framförallt vilja till samförstånd och eminent kommunikation under och efter spelets gång. Utan tvivel en ledarprofil inom Svensk Innebandy som lever upp till utmärkelsen.”

 • Pristagare i SSL 2016
  Dessa har tagit emot Pantamera Fair Play pris i SSL 2016

  Årets Fair Play-spelare dam: Josefina Eiremo

  ”Genom sin förmåga att sätta helheten före den isolerade händelsen skapar Josefina ett arbetsklimat som tillåter ett leende även i den hetaste strid. Samtidigt som Josefina presterar på absolut toppnivå i match efter match så sätter hon värde i att bemöta varje individ hon ställs emot med samma respekt som hon bemöter sina lagkamrater med. Det är elitidrott när den är som vackrast.”

  Årets Fair Play-spelare herr: Patrik Hagberg, AIK

  ”Patrik upplevs av domarna som en god representant på och vid sidan av planen, både för sitt lag AIK och för sporten innebandy i sin helhet. Patrik är rättvis, rak i sin kommunikation och bidrar till ett gott klimat på plan.

  Årets Fair Play-ledare herr: Andreas Elf, Mullsjö AIS

  ”Andreas är genom sitt ärliga agerande en god ambassadör för innebandysporten. Han har en rak och saklig i sin kommunikation och står för en sportslig produkt.”

  Årets Fair Play-ledare dam: Jimmy Gunnstedt, Rönnby Västerås IBK

  ”Har under säsongen kombinerat sin vilja att vinna, och leda sitt lag genom utmaningar, med att uppträda på ett professionellt sätt även i tveksamma och utsatta situationer. Hans vilja att kommunicera på lika villkor och förmåga att vilja hitta ett samförstånd med övriga aktörer gör honom till en bra ambassadör för vad innebandyn bör stå för och därmed också en värdig vinnare av titeln.”


Panta – ett schysst sätt att tjäna pengar

Alla ideella föreningar kan ansluta sig till Pantameras föreningskoncept  – som ett schysst sätt att tjäna pengar till föreningen. Anslutningen är helt kostnadsfri och fördelarna är många. Som föreningskund lämnar ni in panten säckvis på något av våra inlämningsställen och får en schablonersättning på 200 kr per säck. I säckarna får ni även skicka med både skadade och importerade burkar, alltså burkar som inte ger ersättning i automaten. Det är ett riktigt schysst erbjudande helt enkelt, samtidigt som ni gör en insats för miljön.

Läs mer om hur det går till här >
Alt-texten
Alt-texten

Innebandyföreningen IBK Hallsta började panta tidigt i föreningens historia. Nu bidrar panten till både cupavgifter och roliga aktiviteter för ungdomarna.

Tillbaka