Föreningskampen

Alla ideella föreningar som är registrerade i pantsystemet och lämnar in pant på något av våra inlämningsställen deltar i automatiskt i Föreningskampen. Det enda ni behöver göra är att fortsätta lämna in pant som vanligt, men vill ni göra extra insatser för att samla in pant är det förstås fritt fram! Kom ihåg att alla burkar, även importerade, samt PET-flaskor med pantmärke ger ersättning och räknas i tävlingen.

OBS! I Föreningskampen räknas endast pant som lämnas på våra inlämningsställen.

Priser 2019
 • 1:A PLATS
  15 000 KR
 • 2-3:E PLATS
  10 000 KR
 • 4-10:E PLATS
  5 000 KR
 • 11-25:E PLATS
  2 500 KR

Föreningskampen 2019

Topplista 2019

Vinnare 2018

20 312 350 förpackningar insamlat av Sveriges föreningar

Det blev ytterligare ett rekordår för föreningar som är anslutna till pantsystemet. I toppen ligger Pingvin Rugby Club som kom tvåa förra året och som pantat kontinuerligt under flera år. 187 000 förpackningar har de samlat in och de vinner nu, utöver pantpengarna, 15 000 kronor till klubbkassan. På andra och tredje plats kom Tvååkers IF och Mora IK Ungdom som kammar hem 10 000 kronor vardera. Stort grattis och tack till alla pantande föreningar som under året både tjänat extra pengar och bidragit till ett grönare samhälle!

 • Intervju med Pingvin Rugby Club

  Pingvin Rugby Club satsar pantpengar på ungdomarna

  Efter flera år i toppen knep Pingvin Rugby Club äntligen förstaplatsen i Föreningskampen 2018. Rugbyföreningen, som finns i Trelleborg, har ca 250 medlemmar och en verksamhet som spänner från ungdomssidan upp till ett veteranlag där spelare mellan 35 och 70 år träffas och har kul i leran. Pantinsamlingen har blivit ett etablerat sätt för laget att dra in pengar och nu möjliggör panten att föreningen kan anställa en person som ska bredda föreningens verksamhet på ungdomssidan. Vi ringde ordförande Daniel Sörensson för att plocka upp receptet på vinsten.

  Hur gör ni när ni samlar in panten?

  Daniel Sörensson

  – Vi har sett till att panten kommer till oss. Vi har kärl i hamnen här i Trelleborg där vi får in en del pant men sedan är det medlemmarna och deras kontaktnät som gör att vi får in så mycket pant. Vissa medlemmar har kärl hemma där folk kommer och lämnar. Sen tar vi förstås emot pant i klubblokalen också och det händer att vi gör punktinsatser då vi ropar ut på Facebook att vi kan komma och hämta pant, men det är inte särskilt ofta och inte kontinuerligt. Så oftast kommer panten till oss.

  Har ni gjort något nytt i år som ni inte gjort tidigare?

  – Egentligen inte. Insamlingen ser ungefär likadan ut och flödet är ganska konstant. Men i år har vi fått en del hjälp med sorteringen via en lokal dagverksamhet, som också tycker att de har haft mycket ut av att få vara med och hjälpa till.

  Vad ska ni använda pengarna till?

  – I år kommer vi göra en jättesatsning på ungdomssidan och anställa en person som ska jobba med att bredda vår ungdomsverksamhet. Det finns i princip inga rugbyföreningar i Sverige som har möjlighet att ha anställd personal, så där kommer vi bli något av en pionjärförening. Och det känns inte mer än rätt, för ungdomarna har gjort en stor del av jobbet med insamlingen. Så det känns kul att kunna ge något tillbaka.