Föreningskampen

Alla ideella föreningar som är registrerade i pantsystemet och lämnar in pant på något av våra inlämningsställen deltar i automatiskt i Föreningskampen. Det enda ni behöver göra är att fortsätta lämna in pant som vanligt, men vill ni göra extra insatser för att samla in pant är det förstås fritt fram! Kom ihåg att alla burkar, även importerade, samt PET-flaskor med pantmärke ger ersättning och räknas i tävlingen.

OBS! I Föreningskampen räknas endast pant som lämnas på våra inlämningsställen.

Priser 2018
 • 1:A PLATS
  15 000 KR
 • 2-3:E PLATS
  10 000 KR
 • 4-10:E PLATS
  5 000 KR
 • 11-25:E PLATS
  2 500 KR

Föreningskampen 2018

Topplista 2018

Vinnare 2017

Föreningarna i pantsystemet samlade in drygt 18 miljoner packningar under 2017. Ett fantastiskt resultat som gett stora summor pengar till svenskt föreningsliv. Vi säger grattis till alla vinnare och naturligtvis lite extra till Mora IK Ungdom som kammade hem första pris i Föreningskampen med sina 200 000 förpackningar. De får utöver pantpengarna 15 000 kronor till klubbkassan. Tätt efter kommer Tvååkers IF och Pingvin Rugby som inkasserar 10 000 kronor vardera utöver pengarna från panten. Stort grattis till alla 25 vinnarföreningar och ett stort tack till alla som varit med och pantat i år!

 • Läs intervjun med Mora IK Ungdom

  Mora IK Ungdom vann Föreningskampen!

  Sveriges föreningar samlade gemensamt in mer än 18 miljoner burkar och flaskor under 2017. Av dessa bidrog Mora IK Ungdom med 204 450 förpackningar – och vann därmed första pris i Föreningskampen. Mora IK är en relativt stor förening och ungdomsverksamheten består av ca 200 ungdomar. Utöver de aktiva i föreningen, föräldrar och ledare har även allmänheten slutit upp och skänkt sin pant till föreningens ungdomsverksamhet. Andreas Hägglund är huvudtränare för ungdomarna i Mora IK.

  Andreas Hägglund, grattis till vinsten i Föreningskampen! Hur gör ni för att få in så mycket pant?

  – Vi har kärl som står utställda i ishallen och det brukar kunna bli rätt så mycket pant, inte minst i samband med SHL-matcherna där. Sen drar alla sitt strå till stacken, både ungdomar, ledare och föräldrar. Vi har satt fem datum per år när vi samlar in pant och då kommer folk med det de har hemma. Spelare, tränare och allmänheten också för den delen. Vi brukar sätta in en annons i gratistidningen inför varje datum om att vi tar emot pant till ungdomsverksamheten och det är en del som kommer med all sin pant, alltså hela sin konsumtion, till oss.

  Går det att få in mer pant tror du?

  – Vi håller på att undersöka möjligheten att få företag att skänka sin pant till oss. Det är en billig typ av sponsring för dem som vi tror kan vara uppskattad av företagen. Det är ju bra för miljön också.

  Vad gör ni för pengarna?

  – Pantpengarna går in i ungdomsverksamheten och kommer på så vis till nytta för alla våra ungdomslag. De extra 15.000 som vi fick nu samband med vinsten har vi inte riktigt någon plan för än, men det lutar åt att det blir något nytt projekt på ungdomssidan.

   

  Fakta om Mora IK Ungdom

  Antal aktiva ungdomar: ca 200

  Antal aktiva total i föreningen: ca 350

  Pantat sedan: Hösten 2016