PANTRESAN

Ta med klassen på

PANTRESAN

Ett äventyr i 6 delar som följer läroplanen och lär eleverna om hållbarhet, återvinning och pant.

Till Pantresan
Miljösmarta transporter

Miljösmarta transporter

Varje år kommer mer än 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor till fabriken för att återvinnas. Det är viktigt att de kommer dit på ett så miljösmart sätt som möjligt. Idag åker panten lastbil, eftersom den allra största delen pantas i mataffärer som inte ligger nära tågrälsen. Sedan 2015 tankar nästan alla lastbilar som kör pant ett drivmedel som heter HVO. Det är en fossilfri, miljövänligare diesel som släpper ut mindre farliga avgaser (koldioxid) än vanlig diesel. Dessutom har vi sett till att vara smarta när vi planerar i vilken ordning panten hämtas upp, det gör att lastbilarna kan köra så korta sträckor som möjligt.

Vad betyder fossilfritt?

Vad betyder fossilfritt?

När man pratar om bränslen och drivmedel – alltså sådant man tankar bilar, lastbilar och andra fordon med – brukar man prata om fossila och förnybara bränslen. De vanligaste fossila bränslena är gjorda av olja, det används i både bensin och diesel.

Förnybara bränslen är sådana som hela tiden förnyar sig och därför inte kommer att ta slut. Många förnybara bränslen är gjorda på avfall, alltså sådant som annars skulle slängas. Det gör det extra smart. HVO, som de flesta pantbilar kör på, kan tillverkas av slaktrester och olja från t ex majs eller raps. Den är med andra ord helt förnybar – och fossilfri.

Helt fossilfria till 2025

Helt fossilfria till 2025

Vi är ett av de företag som har antagit Fossilfritt Sveriges transportutmaning, där målet är att alla inrikes transporter ska vara fossilfria till 2030. Vi sätter målet lite högre och tänker klara det redan till 2025.

Mer kunskap om energi och drivmedel:
Energirådgivningen.se
Fossilfritt-sverige.se
Energikunskap.se

VAD HÄNDER SEN?
Följ burken på återvinningsresan, från pantautomaten och tillbaka till butikens hyllor.
PANTEN I SVERIGE 2017
1 856 328 599
burkar och PET-flaskor pantades.
37 000 ton
material skickades i väg för återvinning.
360 000 000
kilowatt-timmar (kWh) sparades jämfört med den energi som skulle ha gått åt till att producera nytt material.
183
burkar och flaskor per person pantade alla vi som bor i Sverige. I genomsnitt alltså!
VISSTE DU ATT...
  • I Sverige är vi bland de bästa i världen på att panta.
  • På pantfabriken i Norrköping tar vi emot ca 1,85 miljarder förpackningar varje år. Det motsvarar ca 85% av alla pantförpackningar som säljs.
  • Det går att återvinna aluminium hur många gånger som helst utan att kvalitén försämras.
  • Att återvinna aluminium sparar 95% av energin som går åt till att producera ny aluminium.
  • Vi återvinner alla lösa korkar som följer med in i vår anläggning. Vi tvättar och maler korkmaterialet, som sedan återvinns till kabeltrummor.
  • De ofärgade PET-plaskorna som pantas används till nya flaskor. Den färgade plasten används till andra plastsaker, som till exempel leksaker och olika typer av plastband.
  • I dagsläget finns det omkring 4 000 anslutna artiklar i pantsystemet – det handlar om olika läsksorter, vattensmaker, saftprodukter och allt annat som det är pant på.
VAD HÄNDER SEN?
Se hur en flaska blir en flaska – från pantautomaten och tillbaka till butiken igen.
TÄVLA MED KLASSEN OCH VINN PENGAR TILL KLASSKASSAN

Häng med på årets Pantresa! Ett äventyr i sex avsnitt som följer läroplanen och lär er mer om hållbarhet, återvinning och pant.

PANTRESAN - 2018

För att se låsta avsnitt måste du vara inloggad.