Producent/importör – vanliga frågor

Det finns en hel del att tänka på för dig som producent, bryggare eller importör. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Förordning styr pantsystemet

I grunden för Sveriges pantsystem finns en förordning (SFS 2005:220), klubbad av Sveriges riksdag, som slår fast att alla som yrkesmässigt tappar eller importerar konsumtionsfärdig dryck i plastflaska eller metallburk måste se till att produkten ingår i ett godkänt retursystem.

 • Jag ska börja importera drycker, hur gör jag?
  Du måste ha ett avtal med Returpack och du måste även registrera dina burkar och PET-flaskor hos oss. Ladda ned avtalet för mer information. Från och med den 1 september 2015 kan du även frivilligt ansluta saftprodukter till pantsystemet. Ladda ned avtalet för frivillig anslutning.

 • Hur lång tid tar det mellan avtalsansökan och att avtalet är klart?
  Handläggningstiden är tre veckor från och med att vi har tagit del av dina handlingar. När vi har behandlat din ansökan så får ni besked och vid godkännande en faktura på årsavgiften, 10 000 kronor per kalenderår. Årsavgiften går oavkortat till Jordbruksverket, vår tillsynsmyndighet. Avtalet träder i kraft när anslutningsavgiften är betald.

 • Hur gör jag om en burk saknar märkning (oftast import)?
  I samband med registrering av artikeln, beställer du pantetiketter och kan använda dessa till de förpackningarna enligt anvisningar i den tekniska specifikationen.

 • Hur beställer jag pantetiketter?
  När du har ett avtal med oss kan du beställa pantetiketter via webbportalen pant.returpack.se.

 • Pantsymbolen – var får jag tag i den?
  När du har avtal med Returpack kan du beställa underlag för pantsymbolen hos oss.

 • Hur får jag tag i EAN-koder?
  Kontakta GS1 Sweden.

 • Har du fler frågor eller vill kontakta oss?
  Du når oss på avtal- och artikelgruppen på avtal@returpack.se eller 011-19 19 70.

Tillbaka