Från förpackning till förpackning…

Stänger du av datorn när du inte använder den? Drar ur sladdar och släcker lampor? Väljer cykeln eller tåget framför bilen och lämnar gamla kläder till Myrorna?

Oavsett vilka miljövänliga alternativ du väljer kan du i varje fall vara säker på att du gör något gott för miljön när du pantar dina burkar och flaskor. Det som pantas återvinns, och då sparar vi på jordens resurser.

Gruva ovan jord

Vår anläggning i Norrköping är närmast att likna vid en gruva ovan jord – här utvinner vi över 35 000 ton material varje år, aluminium och plast som sedan kan användas igen och igen, och igen…

Välkommen på ett digitalt studiebesök i vår anläggning

Aluminium

För att utvinna aluminium krävs enorma mängder energi. Men aluminiet kan också återvinnas i det oändliga. Att återvinna aluminium kräver 95 procent mindre energi än att utvinna nytt. Av all bauxit, som man utvinner aluminium av, som brutits sedan 1886 är 75 procent fortfarande i bruk. I vår anläggning utvinner vi över 15 000 ton aluminium årligen. Aluminiumbalarna transporteras sedan vidare med järnväg till två stora smältverk. I smältverket blir burkarna flytande aluminium. Av den görs flera kilometer lång, tunn plåt. Plåten skickas sedan vidare till burkfabriken. En burk av aluminium kan återvinnas i oändlighet.

PET-material

Att återvinna plast är också mer miljövänligt än att producera ny. Flaskor som pantas och därmed håller sin plats i återvinningstrappan kan återvinnas till nya flaskor med endast ett minimalt tillskott av ny plast. Omkring 20 000 ton plast återvinns i vår anläggning varje år. Även korkarna återvinns och kan bli allt från pantkärl till leksaker! Därför är det viktigt att flaskorna inte hamnar i soporna. Balarna med plast kör vi ut på vår gård, som vi delar med plaståtervinningsfabriken. Där mals plastflaskorna ned till granulat, små flingor, som tvättas rena. Flingorna transporteras till ett annat företag som tillverkar små plaströr av materialet. Dessa blåses sedan upp till önskad form och storlek på de olika bryggerierna.

I Sverige har vi en lång tradition av återvinning. Redan 1984 startade vi pantsystem för aluminiumburkar och 10 år senare började vi återvinna PET-flaskor. Varje år samlas det in och återvinns över 1,7 miljarder burkar och flaskor.

Tillbaka