Vad kan pantas?

Alla burkar och flaskor som har pantmärke på sig kan pantas i en pantautomat eller på något av alla de ställen som tar emot pantförpackningar på annat sätt. Panten på burkar och små PET-flaskor är en 1 krona och på stora PET-flaskor 2 kronor. Se efter på flaskan eller burken om du är osäker på om den ger pant och hur mycket i sådant fall.

För att en pantförpackning ska kunna registreras i en pantautomat måste etiketten vara oskadad och läsbar.

Är det pant på saftflaskor?

Sedan september 2015 så kan saftproducenter frivilligt anmäla sig till pantsystemet. Axfood var först ut att ansluta sina saftprodukter. Även Orkla, Coop och nu senast ICA och Lidl har tillkommit. Alla saftprodukter med pantmärke har ännu inte hunnit komma ut i butik, men redan nu finns ett 60-tal ute i handeln.

Eftersom saft är undantaget från den förordning som reglerar pantsystemet, så är det frivilligt för saftproducenter om man vill att saft ska ingå i pantsystemet eller inte. Alltså kommer inte alla saftflaskor i plast ingå pantsystemet. Om det är ett pantmärke på saftflaskans etikett betalar man pant när man köper flaskan och får tillbaka samma summa när man pantar den. Håll utkik efter pantmärket!

Pantsymboler_liten

Tillbaka