Vad kan pantas?

Alla burkar och flaskor som har pantmärke på sig kan pantas i en pantautomat eller på något av alla de ställen som tar emot pantförpackningar på annat sätt. Panten på burkar och små PET-flaskor är en 1 krona och på stora PET-flaskor 2 kronor. Se efter på flaskan eller burken om du är osäker på om den ger pant och hur mycket i sådant fall.Pantsymboler_liten

För att du ska få tillbaka panten på din burk eller flaska krävs:

  • att den ingår i det svenska pantsystemet, titta efter pantmärket
  • att EAN-koden är oskadad läsbar (i automatens register finns alla godkända koder registrerade, registret uppdateras varje vecka)
  • att förpackningen är hel, dvs inte tillplattad (då uppfyller den inte rätt mått)
  • att artikeln är aktiv. En flaska eller burk ger pant i två år efter att försäljningen av produkten har upphört.

Burkar som inte ingår i pantsystemet (importburkar) tas emot i de flesta pantautomater om EAN-koden är oskadad. Du får ingen pant för dem såklart, men de återvinns till nya burkar. Vi kan inte ta emot PET-flaskor som inte ingår i pantsystemet då det är mycket viktigt att vi är säkra på vilka plastmaterial, limmer osv som har använts för att flaskan ska kunna användas som en ny livsmedelsförpackning. Plastflaskor som inte ingår i pantsystemet lämnas till plaståtervinningen.

Är det pant på saft- och juiceflaskor?

Sedan september 2015 så kan saftproducenter frivilligt anmäla sig till pantsystemet. Axfood var först ut att ansluta sina saftprodukter. Även Orkla, Coop och nu senast ICA och Lidl har tillkommit. Alla saftprodukter med pantmärke har ännu inte hunnit komma ut i butik, men redan nu finns ett 60-tal ute i handeln.

Två år senare, i september 2017 beslutade Returpacks styrelse att öppna pantsystemet för frivillig anslutning av juiceprodukter med ett bär-, frukt- eller grönsaksinnehåll över 50 procent, på motsvarande sätt som för saftprodukter. Juiceprodukter med ett bär-, frukt- eller grönsaksinnehåll under 50 procent omfattas sedan tidigare av förordningen som styr pantsystemet.

Eftersom saft och juice är undantaget från den förordning som reglerar pantsystemet, så är det frivilligt för dessa producenter att ansluta sina produkter. Det innebär att inte alla saft- eller juiceflaskor ingår i pantsystemet. Om det är ett pantmärke på flaskans etikett betalar man pant när man köper flaskan, och får tillbaka samma summa när man pantar den. Håll utkik efter pantmärket!

 

Tillbaka