Burk & PET

Varje år pantas drygt 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor i Sverige, vi är bland de bästa i världen på att panta och därmed spara både miljö och energi.  Här hittar du mer fakta om förpackningarna.

  • Fakta om burken
    Varje år säljs över 1 miljard burkar i Sverige och omkring 90 % av dessa återvinns. Den 1 oktober 1955 introducerades den första burken i Sverige, ölburken. Burken har sett i princip likadan ut sedan dess, men har genom produktutveckling förbättrats med tanke på vikt och hållbarhet. Idag finns flera olika storlekar på burkar men den vanligaste burken rymmer 33 cl. Returburken har många fördelar. Det bästa är att alla pantade burkar kan bli till nya burkar, utan tillsatt material. Det finns heller ingen risk för krossade förpackningar och en tom burk väger endast en tjugondel av vad en tom glasflaska gör.
  • Fakta om PET-flaskan
    PET-flaskan har många fördelar. Den är lätt, vilket betyder mindre energiåtgång vid transporter, som i sin tur resulterar i lägre transportkostnader. Det finns heller inga risker för krossade förpackningar till skillnad från glasflaskan. Flaskans utseende och volym varierar mellan 0, 25 till 3 liter. Varje år säljs cirka 600 miljoner PET-flaskor i Sverige och vi återvinner mellan 73-92% av dessa. Stora flaskor återvinns i mycket större utsträckning än de små flaskorna. Orsakerna till detta är flera; var man konsumerar drycken, utrymmesskäl och pantersättningen.De stora flaskorna konsumeras främst i hemmen och då är det enkelt att samla ihop dem och ta med för pantning eller återvinning. De små PET-flaskorna konsumeras oftast utanför hemmet och då är man inte lika bra på att panta/återvinna.
  • Energidrycksburkar är också burkar
    Försäljningen av energidrycksburkar har ökat kraftigt på senare år, men de återvinns inte i lika hög grad som andra burkar. Energidrycksburken ger en krona i ersättning och blir en ny burk när du pantar den – precis som andra burkar!

Tillbaka