Burk & PET

I Sverige är vi bland de bästa i världen på att panta och därmed spara både miljö och energi.  Här hittar du mer fakta om förpackningarna.

Läs mer i pdf:en ”Vad händer sen?”

Fakta om burken

Den 1 oktober 1955 introducerades den första burken i Sverige, ölburken. Burken har sett i princip likadan ut sedan dess, men har genom produktutveckling förbättrats med tanke på vikt och hållbarhet.

Alla pantade burkar kan bli till nya burkar, utan tillsatt material. Metallburkarna i pantsystemet är nästan uteslutande av aluminium. Burkar i stål förekommer men i mycket liten utsträckning. Burkarnas volym varierar mellan 15 cl till 95 cl, den vanligaste burken rymmer 33 cl. Glöm inte att även energidrycksburkar ingår i pantsystemet!

Fakta om PET-flaskan

Plastflaskan har många fördelar. Den är lätt, vilket betyder mindre energiåtgång vid transporter, som i sin tur resulterar i lägre transportkostnader. De plastflaskor som ingår i pantsystemet idag är endast PET-flaskor. Korkarna är alltid av HDPE (polyeten med hög densitet) eller PP (polypropen). Flaskans utseende och volym varierar mellan 19 cl till 3 liter.

Stora flaskor återvinns i större utsträckning än de små flaskorna. Orsakerna till detta är flera; var man konsumerar drycken, utrymmesskäl och pantersättningen.  De stora flaskorna konsumeras främst i hemmen och då är det enkelt att samla ihop dem och ta med för pantning eller återvinning. De små PET-flaskorna konsumeras oftast utanför hemmet och då är man inte lika bra på att panta/återvinna. Sedan 2015 kan det vara pant på saftprodukter och sedan 2018 kan det även vara pant på juiceprodukter. Håll utkik efter pantmärket!

Tillbaka