AVSNITTET ÄR LÅST
Du behöver vara inloggad för att se detta avsnitt.
Efter avsnittet
AVSNITT 6
PROFESSORNS KLURING

Om ni skulle gissa – var tror ni att den försvunna panten finns? Fastän det är så många som 200 miljoner burkar och flaskor som saknas, så är svenska folket faktiskt väldigt bra på att panta. De allra flesta pantar nästan alla sina burkar och flaskor. Ändå är det en och annan som försvinner då och då. I alla hem. Till och med hemma hos er! Vill ni vara med och lösa mysteriet med de försvunna förpackningarna? Börja med att reda på om, hur och när – det försvinner pant hemma hos er.

LEKTIONSTRÅDAR
SAKER NI KAN JOBBA VIDARE MED I KLASSRUMMET

Nu har ni lärt en massa nya begrepp om hållbarhet och hur man kan vara miljösmart. Repetera vad ni har lärt er:

  • Vad är skillnaderna mellan återvinning, återbruk och energiutvinning?
  • Nämn några val vi kan göra för att vara miljösmarta?
  • Skriv ner tillsammans vad ni lärt er som ni inte visste innan.
  • Ta en stund och fundera på vad ni ska göra mer eller mindre av i framtiden. Enskilt eller i grupp.
TA REDA PÅ MER I
KUNSKAPSBANKEN

I kunskapsbanken kan ni kika in i pantfabriken, hitta mer information om pantsystemet och se hur det går till när era burkar och flaskor återvinns.

LÄNKAR – OM NI
VILL FÖRDJUPA ER

Här hittar ni aktuell statistik på hur mycket som pantas i er kommun:

TÄVLA MED KLASSEN OCH VINN EXTRA PENGAR TILL KLASSKASSAN

När ni har tittat på alla avsnitten och jobbat med innehållet i klassrummet är ni redo att delta i tävlingen – och har chans att vinna upp till 10 000 kr till klasskassan!

AVSNITT 6
DAGS ATT AVRUNDA!

Ni har lärt er en hel del nytt om återvinning och att spara energi. Trots att man kanske inte tror det, så gör det väldigt stor skillnad när många människor gör en liten sak rätt. Som att släcka lampan när man går ut ur ett rum, att stoppa skräpet i fickan tills man kommer till en papperskorg eller att panta sina burkar så att de får bli nya burkar igen. Precis som Pantprofessorn och Paloma kom på till slut, så finns det massor av burkar och flaskor som inte kommer tillbaka. De hamnar förmodligen oftast i papperskorgar på stan och kanske till viss del i återvinningen. Men det absolut energismartaste sättet att återvinna en burk, till exempel, är att göra en burk av den igen – eftersom den redan är burkplåt!
Hoppas du har lärt dig massor som du har nytta av i framtiden. Och naturligtvis, att du är med i jakten på försvunna energin!

SE FLER AVSNITT

För att se låsta avsnitt måste du vara inloggad.