AVSNITTET ÄR LÅST
Du behöver vara inloggad för att se detta avsnitt.
Efter avsnittet
AVSNITT 3
PROFESSORNS KLURING

Om panten verkligen skulle ta slut, om panten inte skulle komma in till fabriken längre. Hur skulle vi då få nya burkar och flaskor? Tänk på det en stund. Prova sedan samma tanke på mjölkförpackningar, tidningar eller glasburkar till exempel.

LEKTIONSTRÅDAR
SAKER NI KAN JOBBA VIDARE MED I KLASSRUMMET
  • Pantprofessorn letar pant på alla ställen han kan komma på. Kan du komma på något ställe där han kanske kan hitta pant?
  • Pantprofessorn hittade en fin stekpanna i soptunnan. Var borde stekpannan ha hamnat? Diskutera olika möjligheter.
  • Vad händer med det man slänger i soptunnan?
  • I många kommuner pratar man om att energiutvinna – vad är bra och vad är dåligt med det?
  • Vad är skillnaden mellan att återvinna och att energiutvinna? Är det lika bra?
  • Pantprofessorn och Paloma befinner sig i pantfabriken i Norrköping. Det är natt och fabriken står stilla – hur tror du att det ser ut där på dagen?
TA REDA PÅ MER I
KUNSKAPSBANKEN

I kunskapsbanken kan ni kika in i pantfabriken, hitta mer information om pantsystemet och se hur det går till när era burkar och flaskor återvinns.

LÄNKAR – OM NI
VILL FÖRDJUPA ER

Här hittar ni mer information om vad som händer med det som slängs i soptunnan:

FÖLJ MED IN
I FABRIKEN

Se hur det ser ut inne i pantfabriken; i det digitala studiebesöket kan du vandra runt i fabriken, precis som om du var där på riktigt.

AVSNITT 3
PROVA TÄNKET

Vi pratar ofta om att man sparar energi. Och det kan ju låta snurrigt, vad betyder det egentligen? Jo, när man pratar om att man sparar energi genom att panta, återvinna och återbruka menar man oftast att man sparar den energi som hade krävts för att tillverka nytt material. När man återvinner aluminium till exempel, sparar man 95% av den energi som går till att bryta ny metall. Det går också att spara energi genom att t ex släcka lampor och på det viset förbruka mindre el.

SE FLER AVSNITT

För att se låsta avsnitt måste du vara inloggad.