Efter avsnittet
AVSNITT 1
PROFESSORNS KLURING

Återvinning eller återbruk? Det finns massor av ord som låter nästan likadant men som faktiskt betyder olika saker. Att återvinna betyder att man tar hand om ett material och gör nytt material av det. Sen kan det materialet bli samma sak igen – eller något annat. Återvinner gör vi t ex när vi källsorterar och när vi pantar. Återbruk däremot, är när man använder saker igen utan att det går iväg till en fabrik för att bli nytt material. Som när man handlar second hand eller när man gör ett par shorts av ett par trasiga jeans. Fundera igenom om det var fler ord i avsnittet som ni inte riktigt förstod. Ta isåfall reda på vad de betyder innan ni fortsätter äventyret!

LEKTIONSTRÅDAR
SAKER NI KAN JOBBA VIDARE MED I KLASSRUMMET
  • Miljösmart – vad betyder det?
  • Varför är det bra att uppfinna saker av skräp – kan ni komma på ett annat ord för det?
  • Tycker ni att trettio nya plagg om året låter som mer eller mindre än ni får eller köper?
  • Vad gör ni med kläder som inte passar längre?
  • Varför är det bättre att köpa begagnat – kläder t ex. (Det sparar energi, vatten, utsläpp)
  • Paloma tog hela behållaren med pant. På vilket sätt sparar man energi genom att återvinna och panta?
  • Vad är det för skillnad mellan återbruk och återvinning?
TA REDA PÅ MER I
KUNSKAPSBANKEN

I kunskapsbanken kan ni lära er mer om pantsystemet och återvinning. Efter varje avsnitt ger vi tips på vilka delar ni kan följa upp med. Efter första avsnittet kan ni till exempel titta på filmerna Vad händer sen? – och följa burkens och flaskans resa mot att bli nya förpackningar.

 

LÄNKAR – OM NI
VILL FÖRDJUPA ER

Här kan ni hitta mer information om återvinning av textil.

VAD HÄNDER SEN?

Följ burken på återvinningsresan, från pantautomaten och tillbaka till butikens hyllor.

AVSNITT 1
PROVA TÄNKET

All tillverkning av saker kräver energi. Se er bara omkring, pennor, block, bord, stolar… allt har tillverkats någon gång och ska en dag bytas ut mot något annat – men förhoppningsvis får det leva länge först! Att använda saker längre är ett bra sätt att vara miljösmart. Att se till att återvinna materialet är ett annat. Ett sätt att prova tänket är att välja ut en sak, vilken som helst. Fundera på vad den är gjord av. Är det till exempel trä, metall, glas, plast, papper – eller kanske flera material? Tänk igenom resan saken har gjort för att komma till er. Och fundera på vad man skulle kunna göra av materialet när det är dags att byta ut den.

SE FLER AVSNITT

För att se låsta avsnitt måste du vara inloggad.